Koulutusta - - Pennut - - Tarinoita - - Ajatuksia - - Uutisia - - Vieraskirja - - Etusivu

 

Lyhyet erikoiset

25.10.2012
Sellan viime vuoden kokeiden sekä Riistakoiran kertomukset lisätty kokeisiin. Samoin Martan kokeet.

27.9.2012
Sellalle Riistakoirasta pronssia. Lisää aiheesta uutisissa!

19.11.2011
T-pennuista tarinaa ja tuoreita kuulumisia uutisissa

Pari videota parilta pieneltä pyörähdykseltä.

Teeripoikue yrittää alta pakoon

Normiriistatyö teerelle

Sella mettopoikueella

 

27.9.2012 Riistakoirassa Muotkalla

Taas on aika valunut tiimalasissa. Lienee niin, että moni nettisivu köyhtyy, kun ihmiset kertoilevat kuulumisiaan myös koirista sosiaalisen median kautta.

Jotain kerrottavaa meillä kuitenkin nyt on. Sellan kanssa osallistuttiin Riistakoiraan Muotkalla 22. - 25.9. Alkuasetelma oli lannistava. Koira oli sairastellut koko kesän, ja alkusyksystä sen kunto oli sanalla sanoen hyvin huono. Kävin Ivalossa kasvattajan luona ennen Riistakoiraa kalibroimassa koiran kuonoa tunturioloihin, eikä meno kovin kummoiselta näyttänyt. Mukana ollut Viinikan Kimmo kirosi narttunsa "Tertun" kohdalla samaa. Melkosta jolkottelua molemmilla koirilla.

Tästä huolimatta päätimme Kimmon kanssa lähteä kisaan, olihan se kaikkinensa hieno tapahtuma. Mukana paljon kovia koiria ja tuttuja ohjaajia.

Ensimmäinen karsintapäivä

Jo ensimmäinen karsintapäivä kertoi yhden iloisen asian. Sellan haku oli auennut ja ilo työskentelyyn löytynyt. Se haki kuin vimmattu ja haku palkittiin viimeisen erän viimeisillä minuuteilla koiran häipyessä etumaastoon. Kohta se tulikin tiedottamaan ja vei meidät noin 300 metrin päähän linnuille, jotka se oli piikannut varmasti niille sijoilleen. Räväkkä nosto ja pudotusyritys, josta ei kyllä pusikon läpi lintua tonttiin tullut. Jatkopaikka kuitenkin tuli kun jälkikin sujui moitteetta.

Toinen karsintapäivä

Seuraavana päivänä käytiin kuilun partaalla. Vesityöt menivät suht rutiinilla läpi. Maastossa koira sai jo ensimmäisen erän ensimetreillä linnut eteensä ja seisoi ne. Innoissaan se kuitenkin tarkkoi poikueen ylös ja minä kirosin. Tuomari antoi meidän vielä jatkaa ja Sella kiitti saamastaan hakuajasta napauttamalla heti kohta perään toisen seisonnan. Linnut kirpsivat ilmaan ennen avanssilupaa, mutta riistatyö tehtiin. Haku jatkui raivoisana iltaan asti, mutta lintuja ei löytynyt. Kylmänlinnun nouto oli pala kakkua.

Illalla kritiikissä kuultiin iloisia uutisia. Sella lunasti finaalipaikan viiden kovimman koiran joukossa. Nyt taisteltiin Riistakoiran voitosta, eli Suomen mestaruudesta.

Finaali

Finaalipäivä alkoi osaltamme huonon tuurin merkeissä. Koira seisoi poroja - niin luulin kun tuulen alla aivan koiran edessä liikkui tokka puitten välissä. Houkuttelin koiraa pois, jolloin porojen ja koiran välistä pinkaisi pupujussi liikkeelle. Voi jumalauta että otti aivoon. Siitä olisi tehty helppo riistatyö kun koirakin oli paikallaan kuin tatti.

Viimeisen erän viimeinen minuutti kampesi meidät lopullisesti pois korkeimmalta pallilta.Sella törmäsi tyvenessä kahteen otteeseen riekkopoikueen jäseniin samassa rinteessä. Ensin kahteen ja sitten vielä yhteen lintuun. Se oli sillä selvä, ettei loimi tule meille, eikä M12 -titteli.

Lopputulema

Sella ylsi lopulta Riistakoiran pronssille. Illan kritiikissä mieli oli kaksijakoinen. Toisaalta en odottanut kilpailulta mitään, en varsinkaan finaalipaikkaa saati nousua mitaleille. Toisaalta tiesin, että meillä oli mitä mahtavimmat mahdollisuudet napata tuo himoittu ja vain harvoille koirille suotu titteli - RIISTAKOIRA. Sen saavuttaminen on niin kova teko, että se tuntui vielä ennen tätä kisaa jopa utopistiselta.

Ja mitenkö kävi treenikaverille, eli Tertulle ja Kimmolle? No, he nappasivat sen loimen ja siitä olin hyvin iloinen. Onnea vilpittömästi heille!

 

19.11.2011

Yli kaksi vuotta kulunut edellisestä päivityksestä, joten lienee korkea aika ryhdistäytyä. Paljon on tapahtunut. T-pentueesta olen kertonut tarkemmin tuolla "Pennut" osoiossa. Niistä on kasvanut oivia metsäkoiria ja koemenestystäkin on tullut. Omista koirista kerron tässä nyt lyhyesti, aloitetaan Sellasta.

Sellan kanssa kävimme 2010 vain yhdessä kokeessa - Kuusamon Riistakoirassa. Siellä kompastuttiin jo karsinnoissa. Ajattelin jo lopettaa sen kanssa kokeissa käymisen, mutta kun huomasin syksyllä 2011 Kuusamossa järjestettävän CACIT-kokeen, niin ilmoitin Sellan sinne. Sella kiitti, teki lähes täydellisen päivän ja koppasi 91 pisteellä VOI 1 palkinnon ja CACITin. Samassa syssyssä olin ilmoittautunut myös Lapinlahden peltokokeisiin marraskuulle. Siellä Sella otti heti lauantaina sen viimeisen tarvittavan VOI 1 palkinnon ja näin siitä tuli Suomen käyttövalio. Lamakan mestari, piirinmestari, CACIT ja KVA. Ihan mukavat meriitit ja muutama muu saavutus siinä sivussa, kuten Junkkarin semifinaali, yskkk:n mestaruushopea ja Itä-Kairan parhaan hakijan leili.

Nyt Sellan kanssa sitten jahdataan. Se on leikattu, joten pentuja ei ole tiedossa. Tämä päätettiin jo ensimmäisen pentueen synnytysongelmien jälkeen. Ensi vuonna voisi ehkä osallistua Riistakoiraan tunturissa, mutta saa nyt nähdä.

Martasta on tullut jahtikoira. Sen työskentelystä tykkään. Kokemattomuus paistaa vielä, mutta geeneistä tulevat osaset ovat kunnossa. Tuulenkäyttö on hienoa ja haku muutenkin kuosissa. Linnunotot ovat tulisia ja tiedotuskin alkoi jo sujua syksyllä. Pientä perään luistelua oli jo syksyllä havaittavissa kun lintuja alettiin mättämään tonttiin.

Veeti on kotimökillä eläkeläisenä. Jahtihommiin se pääsee aina silloin tällöin, mutta köppänä se alkaa jo olla. Kuulee, näkee ja haistaa, joten mukavaa joutomiehen elämää se saa viettää. Ikää kohta jo 13 vuotta.

Martasta pitää lisäillä tuonne yläpalkkiin kuvia jossain välissä. Hienoja kuvia tuosta vitopäästä on saatukin.

 

20.9.2009

Sellasta tuli tänään Lapin kennelpiirin mestari ja ensimmäinen voittajaluokan ykkönen saatiin reppuun. Varsin mairitteleva koekertomus kirjattu tuonne tarinoihin kohtaan "Veetin ja Sellan kanssa kokeissa". Piirinmestaruuspytyn lisäksi saimme Kemijärven kokeen kuuluisan "pekkasiini vitriinin", eli Kimin Taivaanvuohen, jonka Nuutisen Pentti aikanaan lahjoitti kokeen parhaalle jaettavaksi. Kyseisestä kiertopalkinnosta kulkee seisojapiireissä värikäs tarina ja jo sen vuoksi kannattaa tulla Kemijärven kokeeseen. Sella palkittiin myös "Itä-Kairan paras hakija" -palkinnolla ja LaMaKan kerhon mestaruudesta kiertopalkintona kulkevalla noitarummulla.

Itse arvostan tämän voittajaluokan ensimmäisen palkinnon todella korkealle. Se on saavutettu perinteisessä suomalaisessa metsämaastossa ja linnuilla, joiden käsittely vaatii koiralta taitoa. Teeri on mielestäni haastavin kanakoiran vastapelureista - varsinkin yksinäinen vanha teeri. Nyt siinä onnistuttiin ja se lämmittää mieltä!

Pennut kävivät 12.-13.9. yhtä lukuunottamatta tapaamassa toisiaan Nissilässä. Hienoja koiria kaikki, luonteet kohdillaan vaikka eivät olekaan toisiensa kopioita. Touko on vielä melko hontelo, mutta komee mies siitä tulee kropaltaan. Tytöt ovat hyvin toistensa näköisiä. "Vimppatyttö" Tyynestä on tullut naisväen kookkain ja pläski Martta taas on pienin tillukka.4.7.2009

Ja huomentuulet tuntureilta henkää...
Kennelnimi "Huomentuulen" on hyväksytty FCI:llä Belgiassa. Seuraavaksi pitää siis ilmoitella pennut kyseisen kennelnimen alle.

Pentujen omistajien kanssa on vaihtettu kuulumisia kiitettävän taajaan. Kaikki kuullostavat olevan tyytyväisiä pentuihinsa. ToukoPoukon arpi on korjattu onnistuneesti ja toista pallia vielä odotellaan. Toivottavasti se sieltä muklahtaa piakkoin. Veikolle - eikun siis Timille, alias TuomaKuomalle - näyttää purentavika jäävän, kuten osattiin jo pelätä. TyyliLyyli ja TarkkaMartta varttuvat hyvää vauhtia ja TyyniTyyne kuulu olevan nimensä mukainen rauhallinen ja itsevarma tyttö. Kaikkea pientä ja vähän isompaakin on ehtinyt sattua pennuille aina metsoseisonnasta jalkoihin tarttuneisiin uistimiin. Semmoista se pikkukoiran elämä on.

Kuvia pennuista tulee piakkoin ja kohta tyrkkään esille myös "koiramme" ja "kennel" -sivut.17.5.2009

Kaikki pennut on muuttaneet maailmalle ja Nissilän pentupöksässä vallitsee taas hiljaisuus. Martta jäi meille ja sen, sekä muiden Sellan pentujen edesottamuksia voit seurailla T-pentueen sivuilta. Linkki sinne on yläreunan valikossa "PENNUT".19.3.2009
Kyllä se kesti, mutta kyllä se kannattikin! Sella synnytti viisi potraa pentua 18.-19.3.2009. Synnytys alkoi klo 19 iltasella ja puoleen yöhön mennessä oli laatikossa neljä terhakkaa pentua. Tuskat eivät kuitenkaan hellittäneet yön aikana tähän, joten aamulla huristimme pentukatraan ja Sellan kanssa 50 km Iisalmeen eläinkliniikalle tutkimaan tilannetta. Siellähän se riesa ja vastus selvisi. Mahassa oli vielä yksi pentu - elossa!

Hyvillä lääkkeillä ja parilla ponnistuksella syntyi virkeä narttupentu ja Sella saattoi siirtyä tuskailusta hoivailuun. Kiitos mukana tsempanneelle webkamerayleisölle ja erityiskiitos Ylä-Savon eläinkliniikan väelle asiantuntevasta avusta!13.3.2009

Sellan maha alkaa olla räjähdyspisteessä. Synnytyksen etenemistä voit katsella webkamerasta joka on asennettu pentuhuoneeseen. Kamera on päällä satunnaisesti, ei siis koko ajan. Pentulaatikkoon pääset tästä! 

16.2.2009 - Pentuja!
Käytin Sellan ultrassa ja silmin nähtävälle pyöristymiselle löytyi syy - pentujanhan siellä! Nyt vain odotellaan mahan turpoamista entisestään ja mussutetaan penturuokaa.

Sellan sulhanen Jurddas jatkoi komeaa koeuraansa ja nappasi Tammisaaresta toisen VOI1-palkinnon. Onnittelut Antille ja Rekkulle!


 

7.2.2009

Kuvia Sellan mettäreissuilta lisätty galleriaan. Veetin jahtikuvia tulee myöhemmin.


 

11.1.2009
Cumppani astutettu Ferhill´s Jurddaksella.


 

10.1.2009

Kietale -juttu lisätty tarinoihin.


 

5.1.2009

Sella on päätetty astuttaa. Lisätietoa tästä.


 

10.11.2008

Noniin. Se pitkään valmisteltu kasvojen kohotus olisi sitten sivujen osalta valmis. Materiaalia on pikkaisen karsittu ja yksi pieni lisä pistetty tuonne "koulutusta" -osioon. Sieltä löytyy nyt "huoneentaulu", jollaisen itse olen päähäni päntännyt vuosien mittaan. Kiitoksia kaikille vierailijoille vuosien varrella! Viihtykää ja kommentoikaa! Valokuvagalleriaa tulossa tavaraa pikapuoliin.


 

20.10.2008

Käväistiin Sellan kanssa peltokokeissa ensimmäitä kertaa sitten Junkkarin, ja nyt viikonloppuna toista kertaa myös kunnon pelloilla. Olihan tyttö ihmeissään. Minne täällä muka pitää juosta? No juoksi kuitenkin. Yleensä tuhatta ja sataa hevon helkuttiin pellon yli mettään, kävi siellä lenkin ja juoksi toiselle puolelle samaa kyytiä. Kun yritin ohjata sitä hakemaan peltoa, niin koira alkoi jo marmattamaan, että "pöljä, mitä järkeä täällä on juosta...". Noh, löysi sieltä koira lintujakin ja jopa hyvä riistatyö tiedotuksineen saatiin aikaan. Eiköhän me mettäkoiran kanssa kuitenkin jätetä nämä kokeet niille, jotka pellolla mettästää. Suutari pysyköön lestissään.

Suurkiitos vielä Kovalaisen Esalle, että päästiin ennakkoon pikkasen kalibroimaan nenää Muhoksen maastoihin!

Tuomarin kauhukertomus tuolla reissujen puolella.
17.10.2008

Kanalinnustus alkaa pikkuhiljaa kääntyä ehtoopuolelle. Lintuja on löytynyt ihan kohtalaisesti paljon puhutusta kannan romahtamisesta huolimatta. Kaikenlaista kanalintua on rauhoitettua riekkoa lukuunottamatta koirille tiputeltu ja varsinkin Sella on taas kehittynyt entistä varmempaan suuntaan. Tytön kanssa on miellyttävän helppo metsästää, sen kun vaan antaa mennä.

Sellan viime vuoden sairasloman jälkeinen Sodankylän koekertomus, sekä kaksi tämän syksyn koetta päivitetty tuonne "reissuja" -osioon. Sunnuntaina olisi Sellan toiset peltokokeet Muhoksella. Saas nähdä miten käy kun edellinen peltokeikka on Junkkarista...
22.9.2008

Koe- ja jahtikausi on avattu viime vikkoina. Muilta kiireiltä ei ole oikein jahtiin ehtinyt, mutta jotain kumminkin on saaliksikin tullut. Sellan kanssa ollaan saatu mettosukuisia ja teerenlihaakin on pakkasessa. Koepuolelta taas on plakkarissa Iisalmen VOI2 ja Simon pyöreä nolla. Siellä ei linnut kestäneet koiran tiedotuksia vaan häipyivät koiran irrottua. Pitääpä kirjoitella koekertomukset ylös, samoin viimesyksyn Sodankylän kokeen masentava kertomus myös.

Sivuston päivitykset ovat olleet taas hieman jäissä, mutta toivottavasti siihen ropleemaan tulee muutos piakkoin. Nämä vuodesta 2004 saakka palvelleet sivut alkavat olla niin tuokossa, että lienee paras pistää kohta koko paletti uusiksi...
29.6.2008

Käväistiin erikoisnäyttelyssä ja siinä pälkähti päähän, että perkule, pitäisikö kokeilla Veetin kanssa tuota TOKOa. Vaadittavista liikkeistä ei ollut oikein mitään hajua, mutta kun tarkemmin syynäilin sääntöjä paikan päällä, niin periaatteessa kaikki liikkeet olen joskus Veetille opettanut. Ja hyvinhän se meni, vaikka vanhamies ei kovin sähäkkä enää liikkeissään ole! Toinen sija kovatasoisessa seurassa on tämmöselle treenaamattomalle vanhukselle kova suoritus ja osoitus siitä miten hieno koira Veeti on koulutettavuudeltaan.

Pisteet: Paikallaan makuu 10, Seuraaminen kytkettynä 9, Seuraaminen vapaana 10, Istuminen 8, Maahanmeno suukomennolla 8, Luoksetulo suukomennolla 9, Luoksetulo käsimerkillä ja maahanmeno käsimerkillä 9, Nouto 9, Piilotetun esineen nouto 10, Maahanmeno pillillä 9, Luoksetulo pillillä 10. YHTEENSÄ 101 pistettä (max. 110)

On vierähtänyt turhan pitkä tovi ilman päivityksiä. Etusivun kuvaa olen aina vaihdellut. Kohta pitäisi päivityksiä tulla lisää kun alkaa metsästyshommat ja koe-kausi.
Polvi kertoo elämän totuuksia 15.12.2007

Niin, polvi. Se jalassa oleva turhanpäiväiseltä tuntuva nivel, josta yllättävän moni asia voi olla kiinni. Juttua tuolla ajatuksissa tästä parin vuoden takaisesta episodista.
Pyörähdettiin taas fasaanilla 8.-9.12.2007

Kävin tuomaroimassa SEK ry:n mestaruuskisat yhdessä Makkosen Jussin kanssa Rautalammilla. Edeltävä päivä käytettiin fasaanien jahtaamiseen ja Sella palasi taas omalle tasolleen. Päivä oli hieno lopettaa normaaliin suoritukseen, eli reipas juokseva kana rohkeasti piikkiin ja luvasta räväkästi taivaalle. Kolme miestä ei riittänyt tiputtamaan elikkoa tonttiin. Mukava reissu, jossa Veetikin pääsi esittämään nokkansa toimivuuden. SEKin sivuille tulee myös kirjoittamani juttu itse kisasta jossakin vaiheessa.
Pyörähdettiin fasaanilla 11.11.2007

Sella törmäsi kahdesti ja tiedotti yhdesti. Seisoikin sen tiedotetun ja ukko polki linnun ylös. Siiri poimi yhden omatoimisesti ja nosti toisen osoittaen suurta oma-aloitteisuutta. Veeti karkasi paukkunoutoon, vaikka ei edes ollut hakuvuorossa. No teki vanha ukko yhden hyvän riistatyön, josta ei päästy pudottamaan. Kirppu seisoi ja nosti yhden kanan ja teki komean paukkunoudon. Että oli hyvä reissu se. Kannatti ajaa 400 km koskapa Juhan Hiacen peräkontissa on nyt vielä traktorinkeulan kuvakin. Näin tänään, mitähän hirveää huomenna?
Herkesipä kyrsimästä koehommat 26.10

Nimittäin tuli muuta kyrsimisen aihetta. Lähdettiin palailemaan mettiltä iltapäivän päätteeksi ja jopa kokonainen riekko oli repussa. No onnetarhan se taas halusi näyttää meikäläiselle takalistoaan. Moottorista kuului jurahdus ja koko rakkine sammua pätkähti keskelle kairaa, 70 kilometrin päähän kotimökistä. Jakohihna poikki ja ties mitä muuta jännää päreinä.

Noh, tulipahan arvoisensa päätös tälle surkeasti loppuunsa taapertaneelle syksylle. Sitä vaan ihmettelin, että puhelimessa riitti vielä virtaa hätäapusoittoon. Kuvioihin olisi kyllä kuulunut akun tyhjeneminenkin.
Hohoijaa...21.10.

Juuttaan ruoja! Sodankylän kokeet olivat totaalinen katastroofi. Koiran haku oli aikaisempaan verrattuna aneemista, vaikkakin vielä luokkaan riittävää. Eipä ollut Sellan menossa sitä tappamisen meininkiä mitä normaalisti. Mikä kumma lie. Lopuksi Sella kyllä seisoi riekot tiukasti piikkiin, mutta ei irronnut tiedotukseen. Idioottivarma tiedotukseen irtoaminen petti siis ratkaisevalla hetkellä. Lopulta ryökäle vielä nosti itse linnut. Ei puuttunut enää muuta kuin että olisi mennyt haukulla perään... Nousipa muuten ohjaajan hattu nopeammin kuin koskaan ennen. Eli edelliseen Savukosken kokeeseen voi nyt lisätä: Kyllä, voi tämä mennä vaikeammaksi. Kylläpähän vituttaa.
Voiko tämä enää vaikeammaksi mennä?
Linnuttomia maita ja sairaslomaa 7.10.2007

Savukosken KAER-kokeissa saatiin taas uudenlainen "tulos". Kello 9-15.30 koko porukan (viisi VOI-luokan koiraa) saaliina oli yksi löydetty riekko, jolle Sellan velipoika Sero teki riistatyön. Sella haki taas tyylille uskollisesti vauhdilla, tarmolla ja laajasti. Lopulta koira sitten hävisi ja omistaja hykerteli tyytyväisenä. Tiedotus, vienti, eteneminen ja tyhjä. Samalla huomattiin, että koiran takakintusta tulee verta kuin härän kurkusta. Antura halki ja hatunnosto. Onneksi ei saatu sitä onnistunutta riistatyötä, nimittäin sitten olisi kyrsinyt oikein kunnolla. Syyllinen lähti vielä lentoon rikospaikan vierestä puusta: vanha koppelo oli huijannut koiraa taitavasti.

Noh, sairaslomaa voi nyt pidellä kun Rovaniemen seutukin tuntuu olevan tyhjä linnuista. Toivottavasti kinttu paranee viikossa, sillä viikonloppuna olisi tarkoitus käväistä Näkkälässä kokeissa. Savukosken koe lisätty "reissujen" koekertomuksiin.
Kemijärvellä haettiin ykköstä 15.9.2007

Sanalla sanoen haettiin. Yksi riistatyö oli taas alla ja tiedotusta ynnä hyvää riistatyötä haettiin kokonaista kolme tuntia. Mutta kun ei löydy lintua uutterasta hakemisesta huolimatta, niin ei. Koiraan voi olla erittäin tyytyväinen, mutta tulos on tietysti pettymys. Koekertomus taas REISSUJA -osion "koekertomuksissa".
Startattiin voittajaluokassa Rovaniemellä 8.9.2007

Ei mennyt taaskaan ihan niinkuin suunniteltiin, ja mitä alku lupasi. 78 pistettä ja VOI2 tulos kuitenkin. Ehkä se tästä kirkastuu ja koiralle - ei niinkään tulokselle - on yksi lyhyt havannalainen tuprautettava. Keli oli suht vaikea ja linnut tiukassa. Lisäsin koekertomuksen tuonne REISSUJA -osion "koekertomuksia" -tekstiin.
Kun ei tee mieli mennä perään 24.8.2007

Kanakoirametsästyksen ikuisuusaihe käsittelyyn koulutus -osiossa.
Hieno sorsanaloitus takana 20.8.2007

Sisko(mieli)puolet Sella ja Siiri olivat sorsakoneina tämän vuoden aloituksessa Rovaniemellä. Vesi oli lammella korkealla ja olosuhteet sitä myöten haastavat, mutta osaavalle otolliset. Sella on selvästi lunastanut Veetiltä paikkansa sorsakoirana. Kymmenkunta "hävinnyttä" lintua se poimi hienosti ja päättäväisesti. Lisäksi saatiin makeita seisontoja juroille linnuille ja karvaita pummejakin esiintyi. Siirikin pääsi sorsastuksen makuun ja näytti sekin kyntensä löytämällä yhden piilosta leikkivän sinikon.

Veeti oli kunnostautunut Savossa hetimiten ja kiikuttanut sorsastuksen alkajaisiksi isälleni rantapuskasta supikoiran. On siellä mies nyt elementissään!
Sella kävi kokeilemassa vesitöitä 4.8.2007

Ja ihan hyvin meni. Vesityöstä tuli neljä pistettä ja jäljestä täydet viisi. Saa luvan riittää. Kohti mettästystä ja KAER-syksyä siis mennään.

Saksanseisoja.com -sivustosta on tullut varsin suosittu kävijätilastojen valossa. Joka kuukausi sivustolla vierailee 1100-1700 kävijää. Yleisin sivustolle johtanut hakusana onkin "saksanseisoja". Kun sen naputtelee Googleen, on listan ensimmäisenä saksanseisoja.com. Kiitos kaikille sivustoon tutustuneille!
Mikko kirjaili peri-suomalaisen lyriikan poikien kevätriekkoreissulta 22.4.2007

Lopputuloksen voitte arvata jo siitä, että tällä kertaa minä en ollut mukana. Kuvia tulee huomenna tai tiistaina tai joskus syssymmällä... Juttua "Reissuissa".
Sella täytti pari päivää sitten kolme vuotta... 16.2.2007

...ja pelkään, ettei minulle koskaan noin omalaatuista ja ihmeellistä koiraa kuin Sella on. Tämän vuoksi jotain syksyllä virinneitä ajatuksia päivitetty ajatuksia -sivulle. Kiitos Sella hienoista syksyistä!
Pari talvista kuvaa lisätty "Kokeiluja" -sivun taustakuviin 5.1.2007Syksyn viimeisten päivien aiheuttamia ajatusharhoja "ajatuksia" -sivulla 10.11.2006Ei juuri lapsille kerrottavaa YSKKK:n mestaruuskisoista 5.11.2006

Tuomarina häärinyt Jukka Tiainen teki oikean ratkaisun ja potkaisi Sellan pihalle karkeloista finaalin toisessa hakuerässä. Törmäys kukkoon hautasi suunnitelmat isosta pytystä taas vuodeksi eteenpäin. Tuloksena vitossija.

Karsinnoissa saatiin napakka riistatyö kukolle, joka jo puijasi kahta muuta koiraa, mutta saatiin myös Sellan ensimmäinen paukkunouto! Ammuin riistatyössä ilmaan kun en nähnyt lintua, mutta heti tämän jälkeen hoksasinkin kukon räpistelevän kuusikossa aurinkoa vasten. Samalla kun ammuin, tajusin, että lintu räpisteleekin koiran yläpuolella puussa yrittäen säilyttää tasapainonsa. Lintu tipahti suoraan koiran nokan eteen, josta fiksu koira sen poimi isille talteen. Mitäs en käskenyt maahan...
Taustakuva "Teeren lento" lisätty kokeiluja -sivun taustakuviin 1.11.2006Kausi pulkassa, Mikon tarinoita lisää "reissuja" -osiossa 31.10.2006

Hienosti sujuneesta syksystä jäi mieleen molempien koirien kehittyminen, hienot lintukannat, heikko riekkotilanne Ylä-Lapissa ja lukuisat metsästyspäivät. Kaiken kruunasi Sellalle hienoon riistatyöhön viimeisenä päivänä viime metreillä pudotettu vitivalkea riekko. Olihan hieno syksy!
Kovasti on mettästetty...23.9.2006

Ja saalistakin saatu. Parasta on kuitenkin olleet taas kerran elämykset koirien järjestäminä. Veeti on alkanut vanhoilla päivillään tiedottamaan, koirat jallitelleet riekkoja, teeriä, pyitä, metsoja, koppeloita... Hienoja riistatöitä ja unohtumattomia tilanteita. Välillä vastoinkäymisiä niin kuin pitääkin. Mutta mahtavasti on tämä koevapaa, täysin metsästykselle omistettu syksy käynnistynyt. Ja toivottavasti se yhtä hienona jatkuu!
Mikon turinoita lisää tuolla "reissuja" osiossa 2.9.2006Koulutusosiossa asiaa noudosta 30.8.2006

Juttua siitä miten itse näen parhaaksi kouluttaa saksanseisojan noutoon.
Koulutusosiota päivitetty kuvilla 4.7.2006

Ohjausta on nyt sitten Sellankin kanssa alettu treenaamaan ja samalla ko. hommasta on otettu kuvia. Vesityössä on tapahtunut nopeaa kehitystä, ja nyt alla onkin jo useampi onnistunut suoritus. Jospa se tästä...

Ohjauksen opettamisesta lisää täällä...
Lahjattomat harjottelloo... siis treenaamaan 1.7.2006

Eipä tehnyt Sella VOI -vesityötä kylmiltään. Isojärven Pekka puhui meidät ympäri yrittämään vesityötä LaMaKan kesäpäivien yhteydessä. Ei leipää. Koira ui rinkiä lammessa ja siinäpä se. Eli aletaanpa pistämään ohjaus kuntoon ja treenaillaan muutenkin sitä tosiasiaa, että lintu on aina vastarannalla...
Onpas ollut tovin hiljaista... 5.6.2006

Mutta eiköhän tämä tästä virkisty. Sellan lonkat kuvattiin ja julistettiin B:n arvoisiksi, eli terveet ovat ne. Ilmeisesti lonkkamaljat olivat hieman matalat, ainakin mitä itse kuvia lääkärin kanssa katselimme. Mutta samalla varmistui, että edessä on voittajaluokan vesityön ja jäljen treenaukset Sellan kanssa tämän kesän aikana. Emännän kanssa on myös lyöty veto, että häneltä lähtee 5 kiloa syksyyn mennessä ja minulla taittuu 3000 metriä Coopperissa mukisematta. Pitäisiköhän korottaa sitä kilomäärää pikkasen...
Sivusto taas toiminnassa muutostöiden jälkeen 21.2.2006

Palveluntarjoajalle risuja vitkastelusta :-(
Eräs toteutunut unelma - ja kömpelö sanamuoto siitä - ajatuksissa. 4.2.2006Mikon ja Vinhan toilailuista päivitetty juttu reissuihin 15.1.2006Dogporter muutti Ivaloon, Coiravelle tilalle 14.11.2005

Sellan siskotyttö Vinha sai makeen kulkupelin allensa kun Dogporter siirtyi Ivaloon. Tilalle on tulossa uusi projekti, VW Caravelle Syncro -94, elikäs neliveto, jotta päästään pahempiin paikkoihin kiinni... Sen rakentamisesta kirjoittelen tarinaa jahka "Coiravelle" saapuu ensi viikonloppuna Roikkeliin.
Veetin ja Sellan koekertomuksia "Reissuja" -osastolla. 9.11.2005Sella voittajaluokkaan! 5.11.2005

Sellan ura AVO-luokassa tyssäsi siis toiseen AVO-starttiin NUO-iässä, kun likka repäisi Muotkan kokeista AVO1 tuloksen ja 93 pistettä. Tuomari oli lyhytsanainen. Kirjoitti kuitenkin neljä lausetta, joissa kolmessa oli sana "erinomainen" :-). Lamakan mestaruuden hävisimme kuitenkin yhdellä pisteellä, eli kovia on koirat Lapissa. Ensi kesänä odottaa siis jälkityön treenaaminen ja syksyllä "väriviinaluokkaan".

Korjasin myös etusivun tekstistä pois kohdan että "Sella on tulevaisuuden toivo". Sellan mummon mukaan toivo on menetetty... ;-)
Junkkarijuttu "reissuja" -osastolla 24.10.2005

Vihdoin...
Lisätty "metso" taustakuva kokeiluja -sivuille taustakuvagalleriaan 21.10.2005Kuusamossa myös metsästeltiin 16.10.2005

Niin siinä taas kävi, että Sella tarjosi jännittäviä tilanteita ja Veetille ammuttiin linnut. Sella mm. tiedotti kahdesti riekoille ja ensimäiselle poikueelle vieläpä kahteen otteeseen. Tilanteita ei kuitenkaan saatu hyödynnettyä, harmi! Veeti taas näytti kokeneen pelimiehen taitonsa ja mm. jallitti Jukka-serkkuni hollille vanhan ja todella komean kukkoteeren. Olihan upea lintu!
Sella starttasi AVO-luokassa 15.10.2005

Ensimmäisen erän jälkeen vielä myhäiltiin hymy korvissa. Hieno riistatyö, jossa eteneminen otettiin vastapalloon, riekot ilmaan ja koira tattina paikallaan. Jatkossa sitten sattui ja tapahtui kaikkea ihmeellistä... Siitä enemmän jahka kirjoittelen koekertomuksen ja kootut selitykset tänne näkösälle. Noh, tuloksena loppujen lopuksi AVO 2 ja 74 pistettä. Ihan mukava AVO-startti reilun puolentoista vuoden ikäiselle juniorille.
Sellan kuono löytyi! 10.10.2005

Suurkiitos Niestan voittajalle Kilpimaan Jounille kun neuvoi ottamaan koiralle Stronghold -kuurin nähtyään Sellan vainuttomuuden Niestassa. Koira on taas kuin uusi kampe. Lintuja on moksittu tonttiin taas pino molemmille koirille.

Odotamme Suski-mummon kuvia Sellasta Junkkarissa edelleen... Sitten saatte sen jutunkin luettavaksi.
Sella kävi Niestassa mökeltämässä 6.10.2005

Eipä ole paljon jälkipolville kerrottavaa Niesta-kisasta Sellan osalta. Näytti, että koiralla on nokka jäänyt jonnekin välille Rovaniemi - Petsikko. Samanlaisia oireita oli tosin jo edellisenä viikonloppuna. Pari törmäystä ja väliinjättö. Hausta tuomari tykkäsi ku hullu puurosta. Oli napsauttanut viisi pistettä. Hakihan se tyttö hienosti, ei sitä käy kieltäminen.
Sella Junkkarin loppukilpailuun! 25.9.2005

Sella setvi tiensä Junkkarin loppukilpailuun Lapualla NUO1 tuloksella! Myös muut C-pentueen koirat saivat loistavia tuloksia. Mikko ja Vinha vetäisivät myös NUO1 ja samoin Totti ja Sero NUO1. Siis kolme koiraa finaalipäivälle samasta pentueesta. Mikko ja Vinha raivasivat lopulta itsensä viiden parhaan sakkiin! Könkäänvaaran C-pentueesta Junkkariin osallistui yhdeksän koiraa, joista kuusi palkittiin. 3 x NUO1, 2 X NUO2 ja 1 X NUO3. Kovaa porukkaa!

Mukana Junkkarissa oli tänä vuonna 260 koiraa, joista loppukisaan nostettiin 21. Meidän toilailuistamme enemmän parin päivän sisällä, kunhan Sellan mummo toimittaa kuvia.
27.8. 2005 käytiin YSKKK:n koulutusviikonlopulla.

Sellaa loppukesästä vaivannut tyhjän seisominen näyttää nyt vähentyneen roimasti. Vain yksi tyhjä viikonloppuna. Linnut olivat varsin harvassa, mutta kuitenkin riistatyö tehtiin mustalle teeripojalle. Muuten ok, mutta paikallistaminen avanssissa oli alkuun hakusessa. Ei mene perään, vieläkään... missähän vika...? Haku laajentunut jo vähän huolestuttavankin laajaksi näin nuorelle koiralle. Onneksi tyttö pitää kuitenkin yhteyttä mainiosti. Ja se vauhti... :-)
Sella tekaisi 26.8.2005 NUO ja AVO vesityöt.

NUO-työssä ukko oli hieman huolimaton eikä ajoissa kieltänyt ravistelemaan pyrkivää koiraa. Lintu pysyi kuitenkin suussa koko ajan. AVO-työ meni sitten nappiin. NUO siis 4 pistettä ja AVO 5. Hyvä tyttö!
Maailmankaikkeuden surkein sorsanaloitus on sitten takana... 22.8.2005

Eipä ole paljon nettiin kirjoiteltavaa eikä lapsille kerrottavaa. Normaalisti ensimmäinen vuorokausi tuottaa harkitsevallakin jahdilla kymmeniä lintuja, mutta nytpä saatiin tyytyä pariin taviin ja haapanaan. Jäämme odottamaan maalinnun aloitusta.
Lisätty yksi taustakuva "vesipeto" --> kokeilut sivulle 17.8.2005.Sella kävi näyttelyssä Javaruksessa Kemijärvellä ja sai sieltä nuorten luokasta EH:n.13.8.2005

Eiköhän tämä meille sitten riitäkin. Päästään nääs kokeisiin... Kiitos Suskille pikkutytön esittämisestä!
Linkkejä perhokalastajat.net sivustolle kirjoittamistani kalastusreissuista löytyy "reissuja" -sivun valikosta. 25.7.2005Reissut -osastolla pieni kesäinen tarina patikkareissulta. Seisojien kanssa tietysti! 17.7.2005Reissut -osastolla tarinaa eräästä kevättalven päivästä käsivarren tuntureilla 8.4.2005Väliraportointia kuivalihoista...11.3.2005Pojat opettelee lappilaisiksi. 1.3.2005

Onneksi mukana on yksi inarilainen... Lisää kokeiluja -sivulla.
Tuisku ja yö -runo lisätty ajatuksia -sivulle 22.12.2004

Ei ihan Leinoa luvassa...
Reissuja -sivulle lisätty tarina "Sisäinen palo" 21.12.2004Veeti ruunattiin. Sivustolle lisättiin taustakuvagalleria. 20.12.2004

Eilen yritimme koirien ja vaimon kanssa Kunetin autiotuvalle. Olispa tullut melekonen siirtymä, oli tiet sen verran huonossa kunnossa, että jätettiin käymättä :-( Teeriä näkyi hyvin teitten varsilla.

Veeti makaa paraillaan olohuoneessa tötterö päässä eunukkina. Veetin pallit lähtivät nyt siis liitämään.

Lisäsin sivustolle taustakuvia. Niitä saa jokainen latailla "kokeiluja" -linkin alta. Lisää kuvia tulee ehkä kai joskus.
Könkäänvaaran Cumppani Ylä-Savon Kanakoirakerhon mestaruus kakkonen 8.11.2004

Taakse jäi vino pino käyttövalioita, junkkarimenestyjiä ja muita kovia koiria kun Sella luovi itsensä YSKKK:n mestaruuskisoissa hopealle. Kahdeksan ja puolikuiselta seisojanalulta jopa ohjaajansa mielestä kova suoritus! Ehkä Eurooppa Cupiakin kovemman ja arvostetumman kisan voittajaksi nousi ansaitusti voittajaluokan koira karkeakarvainen narttu Laajanluovin Jekku (om. Pauli Ålader).

Sella teki kisoissa kolme riistatyötä fasaaneille, joista yksi päättyi avanssista suuhun jääneen kukon noutoon. Yhteensä kisaan starttasi 20 koiraa. Kaksipäiväisen kisan finaaliin ylsi seitsemän koiraa. Lisää tapahtumista voi lähipäivinä lukea YSKKK:n sivuilta.
Koulutus -osioon asiaa hausta ja ohjauksen opettamisesta 1.11.2004Sella on metsästyskoira! 24.10.2004

Könkäänvaaran Cumppanille pudotettiin ensimmäiset riekot hienosti menneen tilanteen jälkeen Muotkalla perjantaina 22.10.2004. Kaikki sujui kuin rasvattu! Vieressä kuva eräästä Sellan seisonnasta Muotkalla.
Autiotuvan tunnelmia 19.10.2004

Pieni pätkä ajatuksia autiotuvan tummuvasta illasta, koirista ja kulkijasta.
Kirjoiteltu jorinaa...

...siitä miten koiran koulutuksessa voidaan käyttää avuksi taisteluleikkiä motivoivana tekijänä.
Sivustolle lisätty tavaraa

Painopiste tällä hetkellä GPS-seurannassa. Sinne siis siirretty lisää prujua ja tullaan myös siirtämään. Kuvia lisäilty sinne tänne. Joku reissujuttukin pitäis jaksaa kirjoittaa...
Saksanseisoja.com avattiin 23.8.2004

Sivuston tarkoituksena on antaa tilaa ajatuksille - päättömillekin - välillä niin vakavaksi menevän keskustelun ohessa. Sivuston sisältö kehittyy pikkuhiljaa ja koko sivusto on julkaistu vasten yleistä ohjetta "tee ensin valmiiksi, julkaise vasta sitten".

Sivusto toimii päivitysohjelman kautta, jonka on rakentanut Weldan Media. Päivittäminen kuvien ja tekstien osalta on erittäin helppoa.