Koulutusta - - Pennut - - Tarinoita - - Ajatuksia - - Uutisia - - Vieraskirja - - Etusivu

 

Koulutusta

Peruskoulutus
- Huoneentaulu
- Koiran motivointi

Metsästyskoulutus
- Nouto, juttu outo?
- Hakevalle riistaa riittää
- Ohjauksen opettaminen
- Pysähtyvä koira

Ei nämä koneita ole, onneksi

Kun se ei ole lapsi, jolle voi jälkikäteen selittää ettei noin tehdä. Tai että juuri noin tehdään ja tee jatkossakin noin. Koiran kanssa on elettävä hetkessä.

Koira on herkkä peli. Se oppii ehdollistumalla vain tietyllä hetkellä tulevaan palautteeseen. Ehdollistuminen joko vahvistaa tai heikentää sen luontaisia ominaisuuksia. Ehdollistaminen on pienestä kiinni. Ei tarvita välttämättä sanoja eikä juuri eleitäkään. Tarvitaan maastoa, tilanteita, kokemista, kasvamista. Koira oppii kun sille annetaan mahdollisuuksia oppia. Ei siis tarvita koulutusta sanan varsinaisessa merkityksessä. Mutta aikaa ja ajatusta, sitä tarvitaan. Seisoja ei ole hätähousun koira.

On olemassa asioita, joita kanakoiralle ei voida opettaa. Yksi tällainen taito on linnun käsittely. Jokainen lintutilanne on uniikki. Me emme voi tietää koiraa paremmin milloin sen pitää tarkentaa, milloin jättää lintuun etäisyyttä, milloin painaa lintu voimakkaasti. Meillä ei ole siihen tarvittavia aisteja, vain jälkiviisautta.

Juuri tämä tiedostamattomuus tietyissä tilanteissa tekee seisojalla metsästyksestä niin hienoa. On luotettava koiraan, jotta onnistuu.