Koulutusta - - Pennut - - Tarinoita - - Ajatuksia - - Uutisia - - Vieraskirja - - Etusivu

 

Koulutusta

Peruskoulutus
- Huoneentaulu
- Koiran motivointi

Metsästyskoulutus
- Nouto, juttu outo?
- Hakevalle riistaa riittää
- Ohjauksen opettaminen
- Pysähtyvä koira

Ohjauksen opettaminen noudon avulla

Vaikkei koiraa yleensä tarvitse, eikä aina saakkaan ohjata metsällä oltaessa (lue: Miten koira hakemaan), on ohjauksesta kuitenkin paljon hyötyä. Esimerkiksi sorsametsällä voi tulla tilanne, ettei koira nähnyt minne noudettava lintu putosi. Myös kauempana olevien otollisten paikkojen tarkistaminen vaatii usein koiran ohjaamista.


Heitä dami tai lintu koiran oikealle ja vasemmalle puolelle. Myöhemmin voit aloittaa myös taakse lähettämisen treenaamisen. Jätä tällöin alussa sivuille heitetyt damit pois. Valitse selkeä kenttä ja helposti havaittavat damit.


Näytä käsimerkki vain kun koira on kontaktissa sinuun. Anna noutokäsky vasta kun olet nostanut kätesi ja koira on sen havainnut.

Aloita ohjaus ensin suurieleisesti, eli siirry itsekin kohti damia, jolle koiraasi ohjaat. 


Toimi taakselähetyksessä ripeästi ja määrätietoisesti siirtyessäsi kohti koiraa. Näin varmistat, ettei koira yritä sivudameille.

 

Käsimerkit

Ohjaukseen käytetään yleisesti käsimerkkejä. Käsimerkkeihin voidaan liittää myös käsky. Esim. kun haluat koiran menevän sinusta suoraan pois päin, voit näyttää koiralle käsimerkin (vaikkapa käsi pystyyn nyrkissä) ja antaa käskyn (esim. "bäck" tai muu terävä käsky). Käsimerkkien opettaminen koiralle on syytä aloittaa jo pentuna. Yksi hyvä paikka treenata käsimerkkejä on koiran ruokahetki. Vie kuppi muutaman metrin päähän koirasta, jonka olet käskenyt istumaan. Siirry itse muutama metri koirasta, ojenna kätesi kupin suuntaan ja anna käsky "vapaa".

HUOM! Älä anna käskyä, ellei koira ole kontaktissa sinuun. Vain sinua katsova koira voi nähdä käsimerkkisi...

Yleisesti ottaenkin voit osoitella kaikkea mihin haluat koiran mielenkiinnon kohdistuvan. Älä kuitenkaan vielä yhdistä mitään varsinaista suuntakäskyä käsimerkkeihisi.

Kun nouto on hallussa...

Kun koirasi osaa noutaa, voit helposti treenata ohjausta noudon avulla. Käske koira istumaan kentälle. Siirry koirasta pois päin vajaa kymmenen metriä. Ota kaksi damia, heitä toinen n. 15 metrin päähän koiran oikealle, ja toinen saman matkan päähän vasemmalle puolelle.

Koiralla on taipumus lähteä hakemaan viimeksi heitettyä damia. Voitkin jo alusta alkaen ohjata koirasi noutamaan ensimmäiseksi heitetyn damin. Osoita kädelläsi suuntaa, johon heitit ensimmäisen damin, lähde itse käsi ojossa liikkumaan kohti damia ja anna samalla noutokäsky. Ja muista taas, että teet tämän kaiken vasta kun koira on ottanut sinuun kontaktin.

Ota palautus koiraltasi ja käske koira taas istumaan. Siirry muutama metri taakse päin ja anna noutokäsky kohti toista damia edellä kuvatulla tavalla.

Jos koirasi yrittää lähteä väärälle damille, kiellä sitä ja juokse käsi ojossa kohti damia, jonka halusit sen hakevan. On hyvä jos heität damit siten, että ne jäävät alussa näkösälle. Näin koira yhdistää noutokäskyn helpommin osoittamaasi damiin. Muista käyttää selkeitä merkkejä varsinkin alussa. Ojenna kätesi suoraksi ja siirry itsekin kohti damia.

Taakse lähetys

Käske koirasi istumaan, siirry kauemmaksi ota vain yksi dami ja heitä se koiran yli. Odota, että koira ottaa sinuun kontaktin. Nosta sitten kätesi nyrkissä pystyyn ja käske "back" ja anna noutokäsky. Toista tätä muutaman kerran. Seuraavalla treenikerralla aloita taas taakse lähetyksellä. Liitä sitten mukaan toinen dami, jonka heität selkeästi joko oikealle tai vasemalle puolelle. Voit heittää damin vielä hieman etuviistoon koirastasi, jotta taakse heitetyn ja toiselle puolelle heitetyn damin ero on mahdollisimman selkeä. Laitan tämän jälkeen koira noutamaan taakse heitetty dami em. tavalla. Jos koira pyrkii etuviistoon heitetylle damille, juokse sitä vastaan ja usuta se taakse heitetylle damille samalla käsimerkillä ja käskyllä komentaen. Kun koirasi sitten lähtee haluamallesi damille, voit ottaa mukaan kolmannen damin.

Apua markkeeraukseen

Tässä tavassa opettaa koiralle ohjausta piilee myös toinen tärkeä pointti. Koiralle on tärkeää oppia ns. merkkaaminen, eli mihin noudettava esine tai riista putosi. Voi olla, että pudotat vaikkapa sorsajahdissa kaksi sorsaa aivan eri suunnille. Markkeerauksen taitava koira muistaa minne linnut putosivat. Tämä taito kehittyy selkeästi kun treenaat sekä noutoa, että ohjausta useammalla damilla.


 

 

 


Taakselähetyksessä on hyvä olla jokin käsky mukana, joka tarkoittaa juuri taakse päin siirtymistä. Itse käytän samaa BÄCK, koska se on selkeä ja terävä. Siirry koiraasi kohden ja yhdistä tähän komentoon käsimerkki, esim. huitaisu pois päin.