Koulutusta - - Pennut - - Tarinoita - - Ajatuksia - - Uutisia - - Vieraskirja - - Etusivu

 

Koulutusta

Peruskoulutus
- Huoneentaulu
- Koiran motivointi

Metsästyskoulutus
- Nouto, juttu outo?
- Hakevalle riistaa riittää
- Ohjauksen opettaminen
- Pysähtyvä koira

Koiran kasvamisen ja oppimisen huoneentaulu

(Kymmenen minulle tärkeää ohjenuoraa)

 

1. Ajoitus.
Oli kyse minkä tahansa asian kouluttamisesta, on koiran saatava positiivinen tai negatiivinen palaute juuri sillä sekunnin tuhannesosalla kun se tekee toivottua tai ei toivottua asiaa. Sekunnin päästä tilanteen koulutuksellisuus on jo menetetty.

2. Ymmärrys ja vaatiminen
Koiran täytyy ymmärtää, mitä siltä vaaditaan. Ohjaajan tehtävänä on saada koira ymmärtämään käskyjen merkitys. Kun koira ymmärtää käskyn merkityksen, tulee siltä sen noudattamista vaatia.

3. Kontakti
Jos koira ei ole kontaktissa ohjaajaan, ei se myöskään huomioi häntä. Jos ohjaajan tekemiset ovat koiralle merkityksellisiä, haluaa koira olla häneen kontaktissa. Koira puhuu koirien kieltä, joten ohjaaja ei voi kommunikoida vain ihmisten kielellä.

4. Konteksti
Miksi ja mitä varten koiraa opetetaan? Tähdätäänkö tottelevaisuuskisoihin, agilityyn vai metsästykseen? Oppiminen ilman kontekstia on mahdotonta. Metsästyskoiralta vaadittavat suoritukset on siirrettävä oikeaan kontekstiin, kun koira ymmärtää käskyjen merkityksen ja koiralta voidaan niiden noudattamista vaatia.

5. Pentuaika
Tätä aikaa ei saa heittää hukkaan. Koiralle on annettava lapsuus, mutta silti tämä on oppimisen suhteen kaikkein tärkeintä aikaa. Leikki on lapsen työtä ja leikin kautta pentukin oppii. Pentuaikana pohjustetaan metsästyksessä tarvittava yhteistyö.

6. Mahdollisuus oppimiseen
Koiralle täytyy antaa parhaat mahdolliset mahdollisuudet oppimiseen. On huomioitava ympäristö, olosuhteet, ohjaajan valmiudet ja koiran viretila. On tehtävä suunnitelma ja varasuunnitelma.

7. Ohjaaja on koiransa asiantuntija
Kysele, kuuntele, katsele, arvioi ja opi. Hanki tietoa ja ole ennakkoluuloton. Kun sinulla on tietoa, kokemusta ja näkemystä, on sinun helpompi ratkaista juuri sinun koirallesi soveltuvat tavat, joiden avulla se voi oppia.

8. Oppia ikä kaikki
Koira oppii koko ajan - haluttiin sitä tai et. Normaali eläminen ja oleminen koiran kanssa on kaiken perusta. Kun perusta on kunnossa, näkyy se myös metsästyksessä ja koulutuksessa.

9. Vähemmän on enemmän
Mitä vähemmän erilaisia temppuja koiralta vaaditaan arkielämässä, sitä harvemmin se pääsee niistä lipsumaan. Mieti mikä on todella tärkeää ja mikä toissijaista.

10. Kunnioita koiraasi yksilönä
Kaikki koirat eivät ole käyttövalioita, eikä niistä kannata sellaista väkisin yrittääkään tehdä. Huomioi koirasi vahvuudet ja mieti miten voitte nauttia metsästyksestä koirasi heikkouksista huolimatta. Olette metsästävä pari.