Aihearkisto: Ajatuksia kanakoirista

Lasken repun suon reunaan. Siihen missä on vanha petäjä ja kangas muuttuu hetkessä jängäksi. Samaa kankaan laitaa kulkee vanha tola. Sammaloitunut nuotiopaikka kertoo nokipannun kuohuneen tässä ennenkin yli äyräidensä.

Koira riipii hentoa suoheinää. Selästä kumpuava höyry sekoittuu suon usvaan. Ei ole kanakoiramiehen keli, ei tuule. Silti yhytimme vanhan teeren maasta aamiaiselta ja metallinvihreänä kiiltää höyhen repun suulla.

Kahvivesi kiehuu.

Tunturit, mäntyä kasvavat hiekkaharjut, suot harjujen notkelmissa. Niissä olen kotonani. Lienenkö joskus ollut kihu aivvin laella, tuulessa liitämässä? Vai teerikukko usvaisella suolla? Tai kenties kettu harjunrinteessä, hiekkapesässä? En tiedä, mutta onnellinen ja rauhallinen olen pysähtyessäni noissa paikoissa, kanssa ystävän, saksanseisojan.

Umpihanki – tuskasta nautintoon

Metsäsuksi on luonnossaliikkujan talvinen perusväline. Suksien käyttöikä on vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten hankintahintaa tärkeämpi tekijä on suksen, siteen ja käytettävän kengän tai monon toimivuus sen käyttötarkoituksessa. Tässä artikkelissa pohdin sitä miten päädyin nykyiseen suksiarsenaaliini.

Metsäsuksilla saavuttaa talven parhaina hetkinä ne paikat ja maisemat, minne muilla välineillä on hankala päästä. Umpihanki tarjoaa vapautta, jota hiihtoladulta ei löydä.

Metsäsukset tulivat minulle tutuksi jo alakouluikäisenä naskalina. Lähijärvelle piti päästä pilkille ja umpihangessa kahlaaminen ei pikkupojalle ollut se mieluisin homma. Kalaan teki kuitenkin mieli, ja jalkaan etsiytyivät isän 280 senttiä pitkät Järviset suomupohjalla ja perinteisellä eräsiteellä. Olihan raskasta, lähes kahlomisen veroista pikkupojalle.

Myöhemmin miehen varttuessa ja lumiseen aikaan liikkumisen lisääntyessä jalassa oli vaikka ja mitä. Oli muun muassa Ruotsin armeijan puusuksea tasalaatuisella siteellä. Tasalaatuisuus tarkoitti, että hajosivat lähes yhtä aikaa majavanpyyntireissulla. Suksi ei ollut missään hyvä. Se oli jäykkä, pohja huono ja vaati paljon huoltoa. Raskaskin se mittoihinsa nähden oli.

Pitkä Järvinen oli edelleen jalassa usein. Koskaan sillä hiihtäminen ei kuitenkaan tuntunut nautinnolta. Eräsiteellä ja rantillisella huopakumikengällä suksi muljusi ja vaelsi sinne tänne kovalla alustalla. Siteet olivat hankalat kiinnittää kenkään ja irtosivat tiukassa paikassa. Tunturissa yhdistelmä oli suorastaan hengenvaarallinen laskea rinteitä. Vilttorinteessä hiihtäminen oli muljuamisen vuoksi raskasta ja epämiellyttävää. Tiheämmässä metsässä suksien nostelu, puunkierto ja kääntyminen oli tuskaista.

Tuli uusi vuosituhat, internet turposi ja tieto levisi käyttäjien kesken myös metsästysvarusteista. Joku pellepelokas oli keksinyt helpon, jokaiseen kenkään sopivan EasyGrip -siteen. Ostettavahan ne oli ja mainoslauseet tuli todettua tyhjiksi. Side kävi jokaiseen kenkään huonosti, mutta helppo se toki oli. Irtosi tahtomattaan helposti ja siitä oli lopullisesti helppo luopua. Missään se ei ollut hyvä. Norjalaista Epok-sidettä kehuttiin kovasti. Ei tuonut onnea sekään. Työläs laittaa jalkaan ja sopivalla kelillä keräsi kannan alle keskikokoisen lumiukon verran tavaraa. Löysä ja epävakaa hiihtää. Tuli jo mieleen, että umpihankihiihdon ei pidäkään tuntua miellyttävältä, kunhan vaan metsään ja pois pääsee.

Lumikenkää Aku Ankkana ja liukumalla

Lumikenkäbuumi sai kokeilemaan niitäkin. Totesin, että lumikenkä on todella hyvä kuntoiluväline. Sillä saa hien pintaan ja sisäreidet kipeiksi uskomattoman lyhyellä reissulla. Etenemiseen suomalaisessa talvessa niitä ei ole tarkoitettu, mutta toimivat hyvin ylimääräisinä painoina jalassa jos haluaa kävellä vaappuen hangessa. Jäivät hyvin äkkiä varaston hyllyyn, vaikka olivatkin lajissaan muka pätevät isot Morphot. Muitakin merkkejä kokeilin, lopputulos sama.

Lopulta ajattelin, että nyt taivaat aukenivat. Pääsin testaamaan kaverin liukulumikenkiä. Niissä oli karva pohjassa ja pitoa riitti. Lumikengistä poiketen niillä pystyi tekemään hiihtämisenkaltaisia liikkeitä ja varsinkin haulikon kanssa rusakkopusikoissa pyöriessä tuntui, että nyt on löytynyt oikea väline. Hankin OAC KAR 147 liukulumikengät EA Binding -siteellä itsellenikin. 

Liukulumikengät tuntuivat hyvältä majavajahdissa ensimmäisenä keväänä. Ei ne kyllä soselumessa pinnalla pysyneet kun jäykkä kärki sukelsi hileiseen lumeen, mutta olivatpahan lyhyinä näppärät kirosanojen säestämänä riuhtoa lumesta ylös. Seuraavana keväänä otin ne luottavaisena mukaan riekkoreissulle Paistunturiin. Se oli virhe.

Liukulumikengät pääsivät testiin niin rusakko- kuin majavajahdissakin. Soseessa niillä etemeninen ei varsinainen nautinto ollut, mutta pitkään metsäsukseen ja eräsiteeseen verrattuna passiin meno ja tiedustelu onnistui kuitenkin varsin hyvin. Kantohangen aikaan liukulumikenkä oli täysin toivoton.

Jäämereltä hönkinyt tuuli oli tasoittanut ja kovettanut tuntureiden rinteet. Hankikanto oli hyvä, mutta välissä oli aina hieman tuulen tuomaa vitiä. Hiihtelimme loivia rinnemaita alas, kunnes eräästä koivikosta löysimme ison riekkotokan. Koirat toimivat ja pyssyt paukkuivat. Parilla kaverilla oli mukana tavalliset metsäsukset ja eräsiteet. Niillä näytti pärjäävän kohtuu hyvin loivilla rinteillä. Mutta liukulumikengilläpä ei pärjännyt. Leveä suksi ei saanut mitään pitoa kantavaan poikkirinteeseen hiihdettäessä. Näytin jatkuvasti bambilta liukkaalla jäällä, kun yritin hiihdellä riekkotokan perässä vilttorinnettä. Olihan näissä teräskantit, mutta mitä iloa niistä on, kun leveää, loivaprofiilista suksea ei voi kääntää kantilleen vaikka jalassa on tukeva vaelluskenkä? Läheltä ohi viilettävää koiraa sen sijaan sai teräskanttien kanssa rymytessään varoa toden teolla. Onneksi mitään ei sattunut kun oltiin 30 km päässä tiestä.

Olin lopen uupunut kun käännyimme tasaiselle jängälle ja suuntasimme kulkumme kohti neljän kilometrin päässä odottavaa kämppää. Matka tuntui loputtomalta, vaikka oli noin lyhyt. Mettäsuksimiehet lipsuttelivat pitkiä liukuja ja minä läpsyttelin liukulumikengillä kaikin voimin, jotta pysyin vauhdissa mukana. Keli oli kirpeä, mutta vuodatettu hikimäärä valtava. Kämpällä olut teki hyvää niin riutuneelle ruumille kuin sielullekin.

Riekonpyynnissä tunturissa on voitava luottaa sukseen. Epävakaa suksi ja muljuava side on varsinkin riistatilanteissa vaarallinen. Sellaisella ei myöskään ole turvallista laskea jäisiä tunturinrinteitä, joissa välillä on tuulen tuomaa vitiä. Oikea suksi tähän touhuun on tunturisuksi hyvällä siteellä ja tukevalla kengällä tai monolla.

Saman tuskan koin kun kävin keväällä tiedustelemassa majavapaikkoja. Hanki oli Savossakin saanut kovan pinnan ja melkein kantoi jalkamiestä. Liukulumikengät olivat aivan toivottomat tällaisella kelillä. Jokainen mätäs aiheutti spontaanin spagaatin kun sukset luistivat milloin minnekin. Kaiken kruunasi side, jonka turvamekanismi antoi periksi juuri silloin kun punnersit itseäsi ylös ojasta tai kumpareen alta. Kyllä vit… suututti! Liukkarit osoittautuivat hitaaseen liikuskeluun höttölumessa kohtalaisiksi. Side pysyi kohtuu hyvin vaelluskengässä, joten läpsyttimet saivat jäädä varastoon eivätkä lähteneet myyntiin.

11-vuotias poikani hiihtelee OAC:n liukulumikengillä uppolumen aikaan. EA-side on siitä näppärä, että kasvavan miehen jalkaan ei joka vuosi tarvitse ostaa uutta monoa vaan vaelluskenkä käy siteeseen.

Hiihtämisen autuus alkaa löytyä

Liukulumikenkäsekoilun kanssa samoihin aikoihin olin myös hiihdellyt kevättalven riekkojahdeissa muutaman reissun lainassa olevilla Madshus Glittertind -tunturisuksilla. Suksessa oli vaelluskenkään sopiva Xtrace-side, joka on hyvin lähellä EA Binding -sidettä. Tunturissa tuo yhdistelmä tuntui taivaalliselta kaikkien huopakumikengillä ja Järvisillä rymyttyjen vuosien jälkeen. Suksessa oli teräskantti ja suksi oli varsin kapea. Tenon varresta kun pääsi ylös, niin suksi toimi hienosti myös lasittuneilla rinteillä. Meno oli mukavaa ja sai kerrankin keskittyä jahtiin eikä kirota toimimattomia vehkeitä. Nousukarvaa suksissa ei ollut, mutta voideltu pohja toimi varsin hyvin.

Ennen vuosikymmenen vaihtumista tuli sieltä täältä luettua juttua uusista hieman leveämmistä tunturisuksen mallisista metsäsuksista, telemark-siteistä, kuin myös Back Country -siteistä. Kokko Antti oli Suoherran blogissaan ylistänyt Åsnesin Kongsvoldin ensin maasta taivaaseen ja sitten Pudasjärven jänkien kautta tuntureille ja takaisin. Itsekin olin kyseistä suksea testannut EA Binding -siteellä ja kyllä se näppärä oli. Siteestä vaan en edelleenkään tykännyt. Kongsvoldit piti kuitenkin hankkiman, se oli selvä. Kyseessä on teräskantiton, koiran kanssa metsästykseen tarkoitettu norjalaisten suunnittelema tunturisuksi. Suksi on tavallista tunturisuksea hieman leveämpi ja varsin voimakkaasti tiimalasiksi profiloitu. Åsnesilla on oma näppärä systeemi nousukarvojen etupään kiinnitykseen. Karvoiksi valikoitui 58 milliä leveät pitoalueen mittaiset Åsnesin omat karvat.

Åsnes Kongsvold Rovaniemi-brändiin tuunattuna.

Kongsvoldiin valitsin siteeksi Rottefellan Magnum NNN BC -siteen ja monoksi Alfa Kikut gtx -monon. Mono on suurimmaksi osaksi nahkaa, siinä on Gore Tex -kalvo ja se muistuttaa istuvuudeltaan ja olemukseltaan vaelluskenkää. NNN BC -side on oikeastaan täysin saman näköinen kuin tavallinen murtomaasuksen NNN-side, mutta jämäkämpi ja kookkaampi. Tavallinen NNN-mono ei siteeseen käy, vaan siihen tarvitaan NNN BC -mono. 

Rottefellan BC Magnum on yksikertaisuudessaan todella toimiva ja hyvä side. Ulkoisesti se muistuttaa tavallista NNN-sidettä, mutta on sitä jämäkämpi ja mitoiltaan suurempi.
Åsnesin Skin Lock -systeemi on pätevä. Karva kiinnitetään suksessa oleviin loviin metallisilla koukuilla. Karva itsessään kiinnittyy liimalla.

Sain Kongsvold-paketin valmiiksi ja ensimetrit hiihdettyä. Loistava tuntuma ja hiihdettävyys vähäisellä lumella kaikkiin muihin virityksiin verraten. Hymy kasvoilla sai palata reissulta. Tammi-helmikuun mittavat hanget kuitenkin mietityttivät. Usko horjui siihen ajatukseen, että 200 senttisillä suksilla pärjäisi höttölumessa. Suksia varastoon viedessäni silmä osui katonrajaan unohtuneisiin Järvisiin ja niissä riippuviin Easy Grip -siteisiin. Päässä välähti idea. Äkkiä verkkokauppaan ja toiset NNN BC -siteet tilaukseen Järvisiä varten. Easy Grip -siteet myin netissä pois ja ihmettelin miten ihmisillä voikin olla noin kova kiinnostus niin huonoja siteitä kohtaan.

Koiran kanssa liikuttaessa teräskantittomat sukset ovat turvallisemmat.

Talven testit ja tositoimet

Kongsvoldeilla hiihdin monet lähireissut alkutalvesta. Ne toimivat mukavasti, eikä moitittavaa löytynyt. Erityisen tyytyväinen olin NNN BC -siteisiin ja -monoihin. Kerrankin yhdistelmä, jolla suksen hallinta oli helppoa, side helppo kiinnittää ja irrottaa. Hiihdettävyys oli huimasti paremmalla tasolla muihin siteisiin verrattuna.

Joulukuussa sekä tammikuun alussa tiedustelin metsomaastoja Rovaniemen seudulla. Myös Järviset pääsivät nyt kunnon testiin. Hämmästys oli suuri. Miten voikin siteen ja kengän muutos tehdä ennen niin hervottomasta ja muljuavasta suksesta helposti hallittavan ja hiihdettävän! Hiihtäessä sai täysin keskittyä maaston tarkkailuun ja maisemien ihailuun. Kaikki tuntui monin verroin helpommalta kuin koskaan ennen. Puiden kiertely, maaston epätasaisuuksien ja ojien sekä purojen ylitykset sujuivat vaivatta. Samoin kelkan jäljellä tai metsäautotien polanteella pystyi sivakoimaan huoletta.

Tammikuun pakkashämärää ennen tuiskua. Åsnesin Kongsvoldeilla oli mukava painella pitkin vuomien reunoja metsoja etsien.

Tammikuun lopun latvalinnustuksen ensimmäiset päivät hiihdettiin jahtikaverin kanssa Kongsvoldeilla. Tilanteita tuli ja metsokin pääsi reppuun. Hankeen pinnan alle oli alkutalvesta tullut pieni kantava kerros ja varsinkin jänkiä oli mukava päästellä menemään Åsneseilla. Nousukarva piti pintakerroksen puuterissa hyvin.

Kongsvoldit vielä alla. Hiihto melkoista kävelyä kun kamera kädessä ja vinkka meinaa kaataa miehen. Seuraavana päivänä sukset vaihtuivat Järvisiin.

Aloituspäivän jälkeen alkoi reipas lumipyry, jota jatkui parin päivän ajan. Toisen päivän puuterissa mentiin vielä Åsneseilla, mutta sitten Kongsvoldit vaihtuivat Järvisiin. Järvisen Lapponia ei suotta ole suomalaisten suosikkisuksi umpihankeen. Sen kapea kärki on joustava ja nousee hienosti pinnalle puuterilumessakin. Tämä tuo matkantekoon keveyttä ja vaivattomuutta. Siinä missä Kongsvold humpsahtaa selkeästi alas hankeen painonsiirrossa, liukuu Järvinen eteenpäin. Järvisen kohdalla pääsimme myös testaamaan kahta erilaista pohjaa. Minulla oli alla perinteinen sileä voideltava pohja pitovoiteella kun taas jahtikaveri oli askarrellut omista Lapponioista suomut pois hiomakoneella ja nakannut tilalle kiinteät nousukarvat metritavarasta. Lopputulos oli toimiva ja odotettu. Karva piti paremmin, mutta vei hieman luistoa. Yleisratkaisuksi karva on taatusti vaivattomampi ja sillä on helpompi liikkua rinnemaastoissa, mutta pikapidolla myös voideltavan pohjan saa helposti ja nopeasti pitäväksi. Suomupohjasuksiin karva kuitenkin kannattaa ehdottomasti vaihtaa.

Järvisen Lapponian paras puoli on sen kärjen toimivuus. Herkkä kärki nousee paksunkin lumen pinnalle ja suksi liukuu hyvin.
Taukotulet. Miehiä hymyilyttää kun keli on mukava ja varusteet toimivat.

Tällä hetkellä uskon pärjääväni hyvin näillä kaksilla suksilla lähes kaikki reissut. Åsnesit ovat näppärät kuljettaa kompaktin mittansa vuoksi vaikka auton sisällä tai suksiboksissa, jonne Järviset eivät mahdu. Niinpä ne lähtevät usein mukaan kun hiihdellään koirien kanssa lähimetsiä. Kongvoldeilla en ole vielä tunturissa käynyt, mutta se hetki koittaa maaliskuun lopulla Käsivarren tuntureilla. Mitään yllättävää negatiivista tuskin sillä reissulla vastaan tulee, sillä vastaavilla suksilla olen tunturissa liikkunut ja myös kokemukset suksea käyttäviltä tuttavilta ovat positiivisia. Teräskantin puute voi vähentää pitoa täysin jäisillä rinteillä, mutta se on koirien turvallisuuden vuoksi hyväksyttävä.

Järvisen Lapponiat tulevat olemaan edelleen ne luottosukset keskitalven kunnon umpiselle kun kantavaa kerrosta ei ole. Kärki nousee syvästäkin lumesta pinnalle ja suksi liukuu. Kiinteitä karvoja en tule niihin asentamaan, mutta irrotettavat aion laittaa. Haluan pitää pohjissa voitelumahdollisuuden.  NNN BC -side nosti tämän suksen taas ansaitsemaansa arvoon. Liukulumikengät lähtevät varmaankin jalkaan kun pölläytellään rusakkoja pellonreunoista. Varsin vähälle käytölle ne kuitenkin tulevat varmasti jäämään.

Yhteenvetoa varusteista – plussat ja miinukset

Åsnes Kongsvold Hunting BC 200 cm

Nousukarvalukitus, leveys/sivuleikkaus 96-66-85 mm

+ kevyet ja kompaktin kokoiset

+ profiili toimii myös kovalla viistolla pinnalla

+ hyvä hiihdettävyys kaikilla pinnoilla

+ ei teräskanttia, turvallisempi koirian kanssa liikkuessa

+ näppärä Skin Lock -nousukarvalukitus

+ laadukas yleisvaikutelma

+ soveltuvat hyvin erilaisiin maastoihin ja lumioloihin

– kärki ei nouse lumen pinnalle kunnon umpisessa

– Skin Lock -nousukarvalukituksen ohjuri jarruttaa luistoa

Kongsvoldit ovat kompaktin kokoiset ja helpot kuljettaa mukana.

Järvinen Lapponia, 260 cm

voideltava pohja

+ herkkä kärki, joka nousee lumen pinnalle erinmaisesti

+ hyvä hiihdettävyys oikealla siteellä ja monolla

+ umpihangessakin liukuva tuntuma jos pituus riittävä

+ kotimaisuus

– käsiteltävyys laskuissa korkeintaan keskinkertainen

– profiili tasapaksu, viistorinteessä kantavalla pinnalla huono

– kuljetettavuus pituutensa vuoksi

– pito ja luisto vaatii voitelun onnistumista (karvapohja vaihtoehtona)

OAC KAR 147 liukulumikenkä, kiinteä karvapohja

+ karvalla hyvä nousupito vastarinteeseen monissa olosuhteissa

+ kuljetettavuus

+ näppärät pikkupyörimiseen myös ilman sauvoja

+ kotimaisuus

– kovalla pinnalla tunnottomat, suuntavakaus huono

– kovalla viistorinteellä toivottomat hiihtää, kanttia ei voi käyttää

– kantohangella epätasaisessa maastossa lipsuvat sivuttain

– hitaat kun pitää edetä, hiihdettävyys huono

Siteet: Rottefella Magnum NNN BC

+ yksinkertainen, jämäkkä rakenne

+ helpot kiinnittää monoon ja irrottaa monosta

+ erinomainen hiihdettävyys ja suksen hallittavuus

+ edulliset

– moni muoviosa voisi olla metallia

-/+ vaatii oman NNN BC mononsa

Siteet: OAC EA Binding

+ käyvät moneen kenkään, suuret säätövarat

+ kohtuullisen tukevat ja keskikertaiset hiihdettävät

– keskinkertaiset hiihdettävät

– muoviset, toinen side hajonnut kertaalleen

– työläät kiinnittää kenkään ja irrottaa kengästä

– siteen pituussäätö varsinkin maastossa hankala

– turvamekanismi aiheuttaa kengän irtoamista hankalissa paikoissa

– pikakiristyksillä taipumus löystyä hiihtäessä

Monot: Alfa Kikut Perform GTX

+ hyvä yhdistelmä keveyttä ja jämäkkyyttä

+ lämpimät, kun ottaa sisämitaltaan 1,5 – 2 cm omaa jalkaa pitemmän

+ laadukas vaikutelma

+ hyvät myös kävellä

+ riittävä varsi ja hyvät nauhojen kiristykset

+ hankala löytää moitittavaa

Sisäinen palo

Se oli seisonut jo muutamaa lintua aiemminkin tällä reissulla. Naperolla on ikää reilu seitsemän kuukautta ja jatkuva pennun virne naamallaan. Sama tenho näkyy sen liikkeissä, toimissa ja touhuissa. Metsällä se juoksee ja etsii, ei oikein tiedä mitä, mutta tietyt hajut kiinnostavat. Se on pikkukoira, seisojantekele. Olemme Juhan kanssa löytäneet sen juuri sieltä minne se luovillaan katosi. Se seisoo.

Tuulen tuivertaessa aivvilla, tarjoaa kota hetken aikaa suojaansa. Kahvipannu porisee, kaksi koiraa ja kaksi metsästäjää makoilevat tyytyväisinä porontaljoilla.

Tulimme Muotkaan lokakuun lopulla. Rovaniemeltä otin mukaan Juhan, savolaissyntyisen kaverin, joka oli harkitsemassa seisojan hankkimista. Juha oli myös opastanut minua syksyn kuluessa Rovaniemen maisemien saloihin. Hyvin opastikin, mukavia uusia maisemia löytyi syksyn mittaan. Kyllä pohjoisessa oli hieno asua.

Tuulen tuivertaessa aivvilla, tarjoaa kota hetken aikaa suojaansa. Kahvipannu porisee, kaksi koiraa ja kaksi metsästäjää makoilevat tyytyväisinä porontaljoilla.

Kuljimme päivän Roavvoaivvilla. Veeti laajensi tapansa mukaan hakuaan kun lintuja ei näkynyt. Tästä sitten seurasi, että koira oli jatkuvasti hukassa, mistä taas seurasi, että Sella sai olla irti ja hakea lähimaaston. Ja niinhän siinä kävi tietenkin, että pikkukoira löysi linnut kun iso harhaili missä sattui. Pari tilannetta saatiin, mutta ne eivät vielä olleet sellaisia, joista koiran olisi voinut palkita pudotuksella. Sen tiesin, että pentu pysyy kyllä paikallaan kun linnut siivittävät ja ammutaan. Olin mielessäni ajatellut tämän siksi hetkeksi kun vahvistaisimme oikeaa toimintaa pudotuksella, palkkiona siitä, että kaikki menee nappiin.

En ole milloinkaan ymmärtänyt sitä logiikkaa, että koiralle pitää olla tietty määrä tilanteita ennen kuin sille voidaan tiputtaa lintu. Miten ihmeessä jokin lukumäärä riistatöitä voi taata sen, että koira on valmis tiputukseen? Luvut ovat ihmisen kehittämiä määreitä, ei koira niistä mitään ymmärrä. Et voi mennä sille sanomaan, että vielä viisitoista riistatyötä ja sitten höyhenet pölisee. Malta koiraseni, malta.

Tokihan koiralla pitää olla riistatöitä alla, ennen kuin voit sille pudottaa. Niitä pitää olla alla, jotta voit tietää, miten koirasi riistatilanteissa toimii. Onko jotain petrattavaa, johon on kiinnitettävä erityistä huomiota? Mutta lukumäärällisesti on aivan sama, onko niitä viisitoista vai sataviisitoista. Mielestäni koiralle pitää tiputtaa silloin kun se on oivaltanut oikean toimintamallin. Silloin tuota toimintamallia pitää vahvistaa ja helpoiten se tehdään tiputtamalla sille lintu. Tietysti tottelevaisuuden on oltava tässä vaiheessa kunnossa, mutta loppujen lopuksi kukaan ei voi sanoa tekeekö koira sen helpommin paukkunoudon jos sille tiputetaan lintu kymmenennestä tai viidennestäkymmenennestä tilanteesta. Olisi mietittävä, mitä tiputuksella haetaan. Minusta sillä haetaan uutta, entistä vahvempaa paloa matkalla kohti metsästyskoiran kypsyyttä.

Pikkukoira, välillä niin pentu, välillä niin aikuinen.

Tuona lokakuisena päivänä näin seitsenkuisessa pennussani pienen lepattavan liekin. Siellä se kyti ja heilahteli koiran luoviessa pitkin aivvin reunoja, välillä koivikkoon toviksi häviten, välillä kohti lakea kiitäen. Kun riekon hajut sen kirsun tavoittivat, roihahti liekki kuin tulen tarttuessa rätisten tervaskiehiseen.

Ja nyt pentuni seisoo. Olemme jo lähes palanneet tien varteen ja matkalla on vain yksi vaaranlaki, jonka laella kiiltä samanlainen orastava pälvikalju kuin meikäläisen ohimoilla ja päälaella. Sen kai se tekee kun aikansa tunturissa tuulen tuiverruksessa kulkee. Ei pidä sen paremmin viimassa hiusjuuri otettaan päänahasta kuin tunturikoivun juuri kalliosta. Siinä pälven rajassa pentuni seisoo. Annan Veetin remmin Juhalle ja kaivan panoksia taskustani. Haulikon lukkojen välissä on nuoskalunta. Perkele, nytkö tämänkin piti sattua! Tämän siitä saa kun hienostelee ja kävelee lukot auki rinnakkaisen perä olalla heilahdellen. Ei mene lukot kiinni. Pentu on seisonut jo pitkään ja minä tuhraan lunta pois lukkojen välistä. Juha ojentaa haulikkoaan minulle, päällekkäispiippuista. Siitä on monta kuukautta kun viimeksi olen päällekkäisellä ampunut ja silloinkin radalla. Tuleekohan tästä mitään?

Panokset solahtavat pesiinsä ja lukot loksahtavat varmasti kiinni. Nyökkään Juhalle ja lähden reilua kävelyvauhtia kohti koiraa. Pentu ei hievahdakaan kun saavun sen viereen muutaman metrin päähän. Luvasta tuhannet lumihiutaleet räjähtävät alas matalista koivuista koiran ympäriltä. Avanssi vie noin kymmenen metriä ja koira ottaa uuden seisonnan, vilkaisee vielä takseenkin pikaisesti. Annan uuden luvan, koira syöksyy muutaman metrin ja sen kuonon edestä kirpoaa taivaalle kolme elämänlintua. Koira pysähtyy heti. Valitsen päällimmäisen ja odotan, että se nousee puiden latvojen ylle. Laukaus kieräyttää riekon alas, se putoaa koivun latvukseen ja kimpoaa muutaman metrin taakse päin. Siitä se kierii pitkin oksia alas maahan ja jää hakkaamaan siipiään noin viidentoista metrin päähän koirasta. Pennun silmät pullistuvat ja vartalo jännittyy. Komennan uudestaan koiraa maahan ja se malttaa, rauhoittuu hieman.

Riekko on kaunis, jo aivan valkoinen aikalintu. Pentu makaa innosta täristen hangessa kun riiputan riekkoa sitä kohden samalla ylistyssanoja ilmoille viskellen. Vapauttava lupa singauttaa koiran vasten rinnuksiani. Piiska heiluu niin että reisiin sattuu. Naama ja riekko nuollaan moneen kertaan. Tämä on niitä hetkiä, jotka jättävät aina pysyvät jäljen koiraan, mutta varsinkin sen omistajaan. Pennun ensimmäinen lintu, askel kohti aikuisuutta.

Sinä hämärtyvänä iltapäivänä se pieni liekki pikkukoiran sydämessä kasvoi valtavaksi roihuksi. Niin kuin Juhani Aho kalakaskussaan ”Ensimmäinen onkeni” kuvailee nuoren pojan tuntoja ensimmäisen itse saadun riistan jälkeen, niin myös minä voin kuvata pentuani tuona hetkenä:

”Hän ei silloin ole enää lapsi, vaan mies, ainakin omasta mielestään. Se on heränneen itsetunnon suunnattoman paisutuksen päivä, askel leikistä toden tekoon”

Yö autiotuvalla

Lämpö hiipii läpi tuvan. Se tarraa ensin pöydän kulmaan, nykäisee itsensä laverin ylle ja yön tunteina tutkii jo viimeistäkin nurkkaa. Kamina napsahtelee, se on herännyt pitkästä unesta työhönsä ja venyttelee valurautaisia luitaan.

Kaksi koiraa makaa kippurassa vieretysten. Vielä tunti kaksi sitten toi tuuli niiden kirsuihin tuoksun, tuoksun metsästä, syksystä, riekoista. Vanhempi – se jonka kuonoon on varttunut jo valkoista väriä, kuin riekon höyhentä – oikaisee jalkojaan. Ei palella enää.

Onni? Voiko se olla näin yksinkertaista? Tupa, kamina, kaksi koiraa ja tummuva syysyö. Revin koivupahkaa syy kerrallaan. Uusi jahtikaveri luo nahkaansa. Se imee ehkä jo tänä syksynä syihinsä nuotiokahvin aromin.

Tämä tupa on vanha uiton sauna, kämpäksi muutettu. Kun oikein kuvittelen, kuuleen kiukaan sihinän, ähkäisyt, naurun. Näen kyyristelevät hahmot, haistan hien, tervan, savun. Ja kun oikein kuvittelen, tunnen lämmön, kosteuden.

Ehkä lauteilla joku on hiljaa, miettii. Ehkä jollain on huoli. Miten lapset ja vaimo kotona voivat? Onko navetassa heinää, riittääkö mökissä lämpö? Kun savotta on tällä selkosella ohi, pääsee taas omalle mökille ja saa nähdä rakkainpansa.

Vanhempi koirista herää. Se painaa päänsä reidelleni ja vingahtaa vaimeasti. Mitä asiaa ystävä, metsätoveri? Koira kääntyy, menee ovelle ja venyttelee. Kaminan loimotuksessa sen lihaksista piirtyy jängät, vaaranrinteet ja rakkakivikot.

Päästän koiran ulos. Taivaankannella on nappeja, pieniä keltaisia. On tyyni ja pakkastaa, on yö autiotuvalla.

Polvi

Autiotuvalle mennään pimeää pitämään. Ennen paremman polun päätä on vetinen jänkä, joka varmasti karsii monen yrittäjän uskon. Ei se tupa täällä voi olla, tällaisen porkkaamisen takana. Jängän jälkeen polku nousee puljun päälle ja putoaa sitten samaisen harjanteen toiselle puolelle kulkemaan kohti tupaa.

Autiotupa ruskssa

Jängän reunassa Veeti seisoo. Käsken Sellan paikalleen, nakkaan männyntarrista tekemäni konkkauskepin syrjään ja lähden irvistellen kohti koiraa. Jalka pettää alta joka askeleella, mutta seisovan koiran siluetti hämärtyvässä metsässä vetää puoleensa. Juha kaartaa vasemmalta puolelta. Annan koiralle luvan ja tulinen nosto kaartaa kymmenisen metriä jängän reunaan. Uusi seisonta. Huomaamatta olen juossut askeleen pari, varmaan ensimmäistä kertaa viikkoon. Havahdun tuskaan. Jumaliste että sattuu. Uusi lupa ja koppelo nousee siivilleen koiran rynnätessä kuusituppaiden väliin. Juha ampuu.

– Tippuko?

– En tiiä ko ei niä.

Säikähdän ensin, mutta samanlaisena savolaisena arvaan äänen sävystä, että raamattua ei taaskaan pidä lukea kuin piru. Jotain se rivien välistä taas venkoilee.

– Suuliekki leimahti, ni hävis lintu näkyvistä.

Ei löydy lintua. Pummi tuli, mutta Veeti varmistaa vielä tarkasti lähimaaston. Kiroilee vissiin itsekseen kustessaan tervassoiroon. Könyän takaisin repulle, jossa Sella tärisee puikulakuono vinossa. Innoissaan on tyttö, ja ilme kysyy.

– Mitä tuli, tuliko mitään, näytä mitä tuli, mitä tapahtui, missä lintu, mitä ja häh?

On se tyttö yhtä tulta ja tappuraa. Hölmö. Tehty elukaksi, jolla on vain yksi mielenkiinto elämässään; lintu ja miten se saadaan.

Jänkä ei ole mukava ylittää muutenkaan, mutta nyt se käy entistä pahemmin voimille. Pehmeä pinta lievittää tärähdystä, mutta ponnistaessa polvi ei pidä. Pääsemme kuitenkin yli. Juha ja Siiri tulevat perässä ja kuulen kun mies juttelee innokkaalle nuorelle koiralleen.

– Kuule Siiri se on semmonen juttu, että täällä mettässä mennään heikkojen ja invalidien ehdoilla…

Naureskelen itsekseni partaani. Juuttaan ruoja, toisen tuskalla leikkiä laskee. Meinaan heittää jotain takaisin, mutta jätän sitten sanomatta. Harjanteella kasvaa taannoin hakattu männikkö. Alkaa jo näyttää metsältä vartuttuaan muutaman vuosikymmenen. Latvojen päällä näkyy taivaan laidalla painuvan auringon palo. Hetken se hehkuu kuin tulen loimu, mutta taantuu sitten tummemmaksi. Taivaanranta vuotaa verta ja minun polveni vettä.

Veeti seisoo nyt jängän takana. Otan Sellan ja Siirin narut ja istahdan kannolle.

– Mee sinä, ei mulla kinttu kestä.

Juha tietää Veetin metkut. Menee kuin omalle koiralleen, ja kai se Veetipoika alkaa jo pikkuhiljaa olla yhteinen jahtikaveri meille molemmille. Luottaa Juhaankin, vaikka onkin jukuripää. Koira siis.

Olimme edellisellä viikolla Koitelaisen kairassa rättilaavun kanssa reissuamassa. Vetinen kesä oli tehnyt Koitelaiselle tyypillisistä aapasoista pehmeitä ja vaikeakulkuisia. Melkein joka askeleella sai varoa sukeltamasta hetteeseen. Silloin minulla oli romuskan poikanen. Ryvitti ja käytti vähän kuumettakin, veti voimattomaksi. Mutta talvisydämen ja kesän ajan lämmennyt pyyntiveri piti horkan poissa. Yhtenä yönä sateen kastelemat kamppeet kohmasivat umpijäähän. Piti kunnon pakkasen ja aamulla sai ottaa rivakoita askelia hiipuneiden roitotulien virittämiseksi uudelleen.

Mentiin pitkiä päiviä, hypittiin mättäältä toiselle. Lintuja nähtiin, jokunen saatiinkin, mutta ei niin kuin oli toivottu. Koitelaisen tunturin kupeessa asennolla istuskeltiin illat pitkät ja kuunneltiin kun tavit viheltävin siivin saapuivat rimmille puljaamaan. Isommilla siivillä oli toivottu siihen lintuja laskevan, mutta ei näkynyt mettiläisistä merkkiäkään. Lienevät vielä olleet suurin osa Lokan takana pesimäjängillä. Tavi saatiin pataan ja oltiin mielissään.

Erään päivän ilta oli kääntynyt jo hämärään kun hypimme pounuja pitkin takaisin asennolle. Viimeisellä kilometrillä tuntui polvessa ikävää vihlomista. Välillä jalka petti kokonaan alta kuin löystynyt sarana. Nitkahteli ja muljahteli kummasti, mutta ei vihlonut liikaa. Olimme jo päivän aikaan päättäneet, että aamulla kasataan romut rinkkaan ja painellaan takaisin Luiron varteen.

Rinkat selässä oli ikävä metsästää. Tilanteetkin olivat mitä olivat. Ei pudotuksen paikkaa. Ennen autoa oli vielä puoli kilometriä jänkää. Silloin alkoi tuntua ettei täältä taidakaan päästä pois. Puolittain kontaten könysin viimeiselle kankaalle ja sitä pitkin autolle. Nyt koski, koski niin, ettei jalka kestänyt ollenkaan alla ja silmissä veti mustaksi. Ajelimme Luiron varteen laavulle ja teimme julmat tulet. Vieläkin pukkasi vilua ja nokka vuosi. Tottahan sen taudin piti tähän sattua, kanalinnun aloitukseen. Jalka vihoitteli taas kun hain vettä strohitotiin. Könysin takaisin penkalle ja päätin pistää jalan lepoon siltä illalta.

Sitä tehden meni koko loppureissu. Minä könkkäsin kepin kanssa irvistellen ja Juha yritti sietää hidasta etenemistä. Onneksi löysimme nyt jo lintuja. Nuori puikulapäinen seisojani – Sella – sai hienoja tilanteita. Ukko vaan ampui ohi helpoistakin paikoista. Aamulla jalka kesti vajaan kilometrin, sitten piti istua toviksi. Tämän jälkeen mentiinkin vain muutaman sadan metrin pätkiä. Onneksi oli hyvähakuisia koiria.

Nyt siitä on jo viikon päivät. Istun jängän takana kannolla ja kiroan mielessäni. Olin pitänyt taukoa metsästyksestä, jotta polvi paranisi. Mutta ei auttanut. Onni oli, että olin päivällä saanut Veetille hienon tilanteen ja pudottanut tuohon puolen kilometrin päähän metson. Nyt oli Juha hakemassa Veetille lisää onnistumisia ja minä en päässyt enää oman koirani seisonnallekaan jalkani kanssa. Kuuntelen sen mitä hörökorvistani irti saan.

Laukaus repii männikköä ja heti tämän jälkeen Juhan ääni kantaa korviini.

– Maahan, maa…. tuo tänne. Tänne se, no…

Hymyilyttää. Tiedän tarkkaan mitä on tapahtunut. Veeti on tehnyt kuten monesti ennenkin ja sulkenut korvansa tietyllä hetkellä. Se tarkoittaa vain yhtä asiaa, pojilla on homma onnistunut ja lintu saatu, vaikka Veeti onkin mennyt paukkunoutoon. Saamamiehet tulevat vieretysten hämärästä.

– Nonii, komia koppelo, tokaisen.

– Joo, tuosta ei voinut ennää ampua ohi. Olisko kymmenen metriä ollut matkaa kun tumppasin. Veeti vetäs avanssin aivan linnulle.

Kävelemme peräkanaa kämppää kohti. Jalkaan sattuu ja välillä on pakko pysähtyä. Silti olo tuntuu oudon onnelliselta. Tähän kai se on mennyt. Nykyään osaa jo olla iloinen toisten onnistumisista. Koppelon ripustamme tuvan eteiseen roikkumaan rietoilta piiloon. Koirat etsivät jo paikkaansa sisältä ja vartovat ruokaa. Kamina napsahtelee lupaavasti. Kohta lämpö jo tapailee syyskolkkoja hirsiä.

Yön luomet tummine kulmakarvoineen ovat lopullisesti painuneet metsän päälle. Syksyn mittaan tuntuvat käyvän yhä raskaammaksi ja avautuvat kohta enää hetkeksi kurkistelemaan kuuraista maailmaa. Makailen laverilla ja mietin menneitä päiviä. Avonaisesta kaminan luukusta loimu lyö valoja tummiin hirsiin. Turpeen tuoksuinen mallasviski laineilee kuksan pohjalla. Jalkaan ei koske kun sille ei laita painoa. Miksi tämän jalkavaivan piti sattua juuri nyt, parhaaseen linnustusaikaan? Mietin millainen olisi elämän tola jos ei pääsisi liikkumaan lainkaan. Mitä sitä tekisi, mille eläisi? Arjessa sitä tuskailee milloin mitäkin. Milloin tekemättömiä töitä, milloin sitä mitä tekisi. Milloin missäkin näkee aihetta tuskailuun ja harmitteluun.

Kaikkea sitä huokailee, muttei näe sitä mikä on erinomaisen hyvin. Onneksi tämmöisissä tilanteissa, tässä laverilla tuvan hiljaisuudessa tavoittaa aina jotain perimmäistä ja näkee itsensä ja elämänsä kauempaa. Pieniä on murheet tässä ja nyt. Nyt jalka ei kanna, mutta viikon päästä, kuukauden tai ainakin vuoden päästä se on jo kunnossa. Ja vaikkei olisikaan, niin näkyyhän tuota kämpille pääsevän raajarikkonakin. On hyvä että näin käy toisinaan. Jotenkin tämmöisissä pienissä vastoinkäymisissä herää siihen mitä kaikkea hienoa on elämälleen saanut. Onneaan ei ymmärrä ennen kuin sen uhkaa menettää. Vasta silloin näkee mikä oikeasti on arvokasta.

Riistakoira Muotkalla

Sellan kanssa osallistuimme Riistakoiraan Muotkalla syyskuun lopulla 2012 Alkuasetelma oli lannistava. Koira oli sairastellut koko kesän, ja alkusyksystä sen kunto oli sanalla sanoen hyvin huono.

Sella Riistakoiran finaalissa

Kävin Ivalossa kasvattajan luona ennen Riistakoiraa kalibroimassa koiran kuonoa tunturioloihin, eikä meno kovin kummoiselta näyttänyt. Mukana ollut Viinikan Kimmo kirosi narttunsa ”Tertun” kohdalla samaa. Melkosta jolkottelua molemmilla koirilla.

Tästä huolimatta päätimme Kimmon kanssa lähteä kisaan, olihan se kaikkinensa hieno tapahtuma. Mukana paljon kovia koiria ja tuttuja ohjaajia.

Ensimmäinen karsintapäivä

Jo ensimmäinen karsintapäivä kertoi yhden iloisen asian. Sellan haku oli auennut ja ilo työskentelyyn löytynyt. Se haki kuin vimmattu ja haku palkittiin viimeisen erän viimeisillä minuuteilla koiran häipyessä etumaastoon. Kohta se tulikin tiedottamaan ja vei meidät noin 300 metrin päähän linnuille, jotka se oli piikannut varmasti niille sijoilleen. Räväkkä nosto ja pudotusyritys, josta ei kyllä pusikon läpi lintua tonttiin tullut. Jatkopaikka kuitenkin tuli kun jälkikin sujui moitteetta.

Toinen karsintapäivä

Seuraavana päivänä käytiin kuilun partaalla. Vesityöt menivät suht rutiinilla läpi. Maastossa koira sai jo ensimmäisen erän ensimetreillä linnut eteensä ja seisoi ne. Innoissaan se kuitenkin tarkkoi poikueen ylös ja minä kirosin. Tuomari antoi meidän vielä jatkaa ja Sella kiitti saamastaan hakuajasta napauttamalla heti kohta perään toisen seisonnan. Linnut kirpsivat ilmaan ennen avanssilupaa, mutta riistatyö tehtiin. Haku jatkui raivoisana iltaan asti, mutta lintuja ei löytynyt. Kylmänlinnun nouto oli pala kakkua.

Illalla kritiikissä kuultiin iloisia uutisia. Sella lunasti finaalipaikan viiden kovimman koiran joukossa. Nyt taisteltiin Riistakoiran voitosta, eli Suomen mestaruudesta.

Finaali

Vielä naurattaa…

Finaalipäivä alkoi osaltamme huonon tuurin merkeissä. Koira seisoi poroja – niin luulin kun tuulen alla aivan koiran edessä liikkui tokka puitten välissä. Houkuttelin koiraa pois, jolloin porojen ja koiran välistä pinkaisi pupujussi liikkeelle. Voi jumalauta että otti aivoon. Siitä olisi tehty helppo riistatyö kun koirakin oli paikallaan kuin tatti.

Viimeisen erän viimeinen minuutti kampesi meidät lopullisesti pois korkeimmalta pallilta.Sella törmäsi tyvenessä kahteen otteeseen riekkopoikueen jäseniin samassa rinteessä. Ensin kahteen ja sitten vielä yhteen lintuun. Se oli sillä selvä, ettei loimi tule meille, eikä M12 -titteli.

Lopputulema

Sella ylsi lopulta Riistakoiran pronssille. Illan kritiikissä mieli oli kaksijakoinen. Toisaalta en odottanut kilpailulta mitään, en varsinkaan finaalipaikkaa saati nousua mitaleille. Toisaalta tiesin, että meillä oli mitä mahtavimmat mahdollisuudet napata tuo himoittu ja vain harvoille koirille suotu titteli – RIISTAKOIRA. Sen saavuttaminen on niin kova teko, että se tuntui vielä ennen tätä kisaa jopa utopistiselta.

Ja mitenkö kävi treenikaverille, eli Tertulle ja Kimmolle? No, he nappasivat sen loimen ja siitä olin hyvin iloinen. Onnea vilpittömästi heille!