Aihearkisto: Uutiset

Tuoreimmat kuulumiset Huomentuulen kennelistä ja jahtimailta.

Umpihanki – tuskasta nautintoon

Metsäsuksi on luonnossaliikkujan talvinen perusväline. Suksien käyttöikä on vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten hankintahintaa tärkeämpi tekijä on suksen, siteen ja käytettävän kengän tai monon toimivuus sen käyttötarkoituksessa. Tässä artikkelissa pohdin sitä miten päädyin nykyiseen suksiarsenaaliini.

Metsäsuksilla saavuttaa talven parhaina hetkinä ne paikat ja maisemat, minne muilla välineillä on hankala päästä. Umpihanki tarjoaa vapautta, jota hiihtoladulta ei löydä.

Metsäsukset tulivat minulle tutuksi jo alakouluikäisenä naskalina. Lähijärvelle piti päästä pilkille ja umpihangessa kahlaaminen ei pikkupojalle ollut se mieluisin homma. Kalaan teki kuitenkin mieli, ja jalkaan etsiytyivät isän 280 senttiä pitkät Järviset suomupohjalla ja perinteisellä eräsiteellä. Olihan raskasta, lähes kahlomisen veroista pikkupojalle.

Myöhemmin miehen varttuessa ja lumiseen aikaan liikkumisen lisääntyessä jalassa oli vaikka ja mitä. Oli muun muassa Ruotsin armeijan puusuksea tasalaatuisella siteellä. Tasalaatuisuus tarkoitti, että hajosivat lähes yhtä aikaa majavanpyyntireissulla. Suksi ei ollut missään hyvä. Se oli jäykkä, pohja huono ja vaati paljon huoltoa. Raskaskin se mittoihinsa nähden oli.

Pitkä Järvinen oli edelleen jalassa usein. Koskaan sillä hiihtäminen ei kuitenkaan tuntunut nautinnolta. Eräsiteellä ja rantillisella huopakumikengällä suksi muljusi ja vaelsi sinne tänne kovalla alustalla. Siteet olivat hankalat kiinnittää kenkään ja irtosivat tiukassa paikassa. Tunturissa yhdistelmä oli suorastaan hengenvaarallinen laskea rinteitä. Vilttorinteessä hiihtäminen oli muljuamisen vuoksi raskasta ja epämiellyttävää. Tiheämmässä metsässä suksien nostelu, puunkierto ja kääntyminen oli tuskaista.

Tuli uusi vuosituhat, internet turposi ja tieto levisi käyttäjien kesken myös metsästysvarusteista. Joku pellepelokas oli keksinyt helpon, jokaiseen kenkään sopivan EasyGrip -siteen. Ostettavahan ne oli ja mainoslauseet tuli todettua tyhjiksi. Side kävi jokaiseen kenkään huonosti, mutta helppo se toki oli. Irtosi tahtomattaan helposti ja siitä oli lopullisesti helppo luopua. Missään se ei ollut hyvä. Norjalaista Epok-sidettä kehuttiin kovasti. Ei tuonut onnea sekään. Työläs laittaa jalkaan ja sopivalla kelillä keräsi kannan alle keskikokoisen lumiukon verran tavaraa. Löysä ja epävakaa hiihtää. Tuli jo mieleen, että umpihankihiihdon ei pidäkään tuntua miellyttävältä, kunhan vaan metsään ja pois pääsee.

Lumikenkää Aku Ankkana ja liukumalla

Lumikenkäbuumi sai kokeilemaan niitäkin. Totesin, että lumikenkä on todella hyvä kuntoiluväline. Sillä saa hien pintaan ja sisäreidet kipeiksi uskomattoman lyhyellä reissulla. Etenemiseen suomalaisessa talvessa niitä ei ole tarkoitettu, mutta toimivat hyvin ylimääräisinä painoina jalassa jos haluaa kävellä vaappuen hangessa. Jäivät hyvin äkkiä varaston hyllyyn, vaikka olivatkin lajissaan muka pätevät isot Morphot. Muitakin merkkejä kokeilin, lopputulos sama.

Lopulta ajattelin, että nyt taivaat aukenivat. Pääsin testaamaan kaverin liukulumikenkiä. Niissä oli karva pohjassa ja pitoa riitti. Lumikengistä poiketen niillä pystyi tekemään hiihtämisenkaltaisia liikkeitä ja varsinkin haulikon kanssa rusakkopusikoissa pyöriessä tuntui, että nyt on löytynyt oikea väline. Hankin OAC KAR 147 liukulumikengät EA Binding -siteellä itsellenikin. 

Liukulumikengät tuntuivat hyvältä majavajahdissa ensimmäisenä keväänä. Ei ne kyllä soselumessa pinnalla pysyneet kun jäykkä kärki sukelsi hileiseen lumeen, mutta olivatpahan lyhyinä näppärät kirosanojen säestämänä riuhtoa lumesta ylös. Seuraavana keväänä otin ne luottavaisena mukaan riekkoreissulle Paistunturiin. Se oli virhe.

Liukulumikengät pääsivät testiin niin rusakko- kuin majavajahdissakin. Soseessa niillä etemeninen ei varsinainen nautinto ollut, mutta pitkään metsäsukseen ja eräsiteeseen verrattuna passiin meno ja tiedustelu onnistui kuitenkin varsin hyvin. Kantohangen aikaan liukulumikenkä oli täysin toivoton.

Jäämereltä hönkinyt tuuli oli tasoittanut ja kovettanut tuntureiden rinteet. Hankikanto oli hyvä, mutta välissä oli aina hieman tuulen tuomaa vitiä. Hiihtelimme loivia rinnemaita alas, kunnes eräästä koivikosta löysimme ison riekkotokan. Koirat toimivat ja pyssyt paukkuivat. Parilla kaverilla oli mukana tavalliset metsäsukset ja eräsiteet. Niillä näytti pärjäävän kohtuu hyvin loivilla rinteillä. Mutta liukulumikengilläpä ei pärjännyt. Leveä suksi ei saanut mitään pitoa kantavaan poikkirinteeseen hiihdettäessä. Näytin jatkuvasti bambilta liukkaalla jäällä, kun yritin hiihdellä riekkotokan perässä vilttorinnettä. Olihan näissä teräskantit, mutta mitä iloa niistä on, kun leveää, loivaprofiilista suksea ei voi kääntää kantilleen vaikka jalassa on tukeva vaelluskenkä? Läheltä ohi viilettävää koiraa sen sijaan sai teräskanttien kanssa rymytessään varoa toden teolla. Onneksi mitään ei sattunut kun oltiin 30 km päässä tiestä.

Olin lopen uupunut kun käännyimme tasaiselle jängälle ja suuntasimme kulkumme kohti neljän kilometrin päässä odottavaa kämppää. Matka tuntui loputtomalta, vaikka oli noin lyhyt. Mettäsuksimiehet lipsuttelivat pitkiä liukuja ja minä läpsyttelin liukulumikengillä kaikin voimin, jotta pysyin vauhdissa mukana. Keli oli kirpeä, mutta vuodatettu hikimäärä valtava. Kämpällä olut teki hyvää niin riutuneelle ruumille kuin sielullekin.

Riekonpyynnissä tunturissa on voitava luottaa sukseen. Epävakaa suksi ja muljuava side on varsinkin riistatilanteissa vaarallinen. Sellaisella ei myöskään ole turvallista laskea jäisiä tunturinrinteitä, joissa välillä on tuulen tuomaa vitiä. Oikea suksi tähän touhuun on tunturisuksi hyvällä siteellä ja tukevalla kengällä tai monolla.

Saman tuskan koin kun kävin keväällä tiedustelemassa majavapaikkoja. Hanki oli Savossakin saanut kovan pinnan ja melkein kantoi jalkamiestä. Liukulumikengät olivat aivan toivottomat tällaisella kelillä. Jokainen mätäs aiheutti spontaanin spagaatin kun sukset luistivat milloin minnekin. Kaiken kruunasi side, jonka turvamekanismi antoi periksi juuri silloin kun punnersit itseäsi ylös ojasta tai kumpareen alta. Kyllä vit… suututti! Liukkarit osoittautuivat hitaaseen liikuskeluun höttölumessa kohtalaisiksi. Side pysyi kohtuu hyvin vaelluskengässä, joten läpsyttimet saivat jäädä varastoon eivätkä lähteneet myyntiin.

11-vuotias poikani hiihtelee OAC:n liukulumikengillä uppolumen aikaan. EA-side on siitä näppärä, että kasvavan miehen jalkaan ei joka vuosi tarvitse ostaa uutta monoa vaan vaelluskenkä käy siteeseen.

Hiihtämisen autuus alkaa löytyä

Liukulumikenkäsekoilun kanssa samoihin aikoihin olin myös hiihdellyt kevättalven riekkojahdeissa muutaman reissun lainassa olevilla Madshus Glittertind -tunturisuksilla. Suksessa oli vaelluskenkään sopiva Xtrace-side, joka on hyvin lähellä EA Binding -sidettä. Tunturissa tuo yhdistelmä tuntui taivaalliselta kaikkien huopakumikengillä ja Järvisillä rymyttyjen vuosien jälkeen. Suksessa oli teräskantti ja suksi oli varsin kapea. Tenon varresta kun pääsi ylös, niin suksi toimi hienosti myös lasittuneilla rinteillä. Meno oli mukavaa ja sai kerrankin keskittyä jahtiin eikä kirota toimimattomia vehkeitä. Nousukarvaa suksissa ei ollut, mutta voideltu pohja toimi varsin hyvin.

Ennen vuosikymmenen vaihtumista tuli sieltä täältä luettua juttua uusista hieman leveämmistä tunturisuksen mallisista metsäsuksista, telemark-siteistä, kuin myös Back Country -siteistä. Kokko Antti oli Suoherran blogissaan ylistänyt Åsnesin Kongsvoldin ensin maasta taivaaseen ja sitten Pudasjärven jänkien kautta tuntureille ja takaisin. Itsekin olin kyseistä suksea testannut EA Binding -siteellä ja kyllä se näppärä oli. Siteestä vaan en edelleenkään tykännyt. Kongsvoldit piti kuitenkin hankkiman, se oli selvä. Kyseessä on teräskantiton, koiran kanssa metsästykseen tarkoitettu norjalaisten suunnittelema tunturisuksi. Suksi on tavallista tunturisuksea hieman leveämpi ja varsin voimakkaasti tiimalasiksi profiloitu. Åsnesilla on oma näppärä systeemi nousukarvojen etupään kiinnitykseen. Karvoiksi valikoitui 58 milliä leveät pitoalueen mittaiset Åsnesin omat karvat.

Åsnes Kongsvold Rovaniemi-brändiin tuunattuna.

Kongsvoldiin valitsin siteeksi Rottefellan Magnum NNN BC -siteen ja monoksi Alfa Kikut gtx -monon. Mono on suurimmaksi osaksi nahkaa, siinä on Gore Tex -kalvo ja se muistuttaa istuvuudeltaan ja olemukseltaan vaelluskenkää. NNN BC -side on oikeastaan täysin saman näköinen kuin tavallinen murtomaasuksen NNN-side, mutta jämäkämpi ja kookkaampi. Tavallinen NNN-mono ei siteeseen käy, vaan siihen tarvitaan NNN BC -mono. 

Rottefellan BC Magnum on yksikertaisuudessaan todella toimiva ja hyvä side. Ulkoisesti se muistuttaa tavallista NNN-sidettä, mutta on sitä jämäkämpi ja mitoiltaan suurempi.
Åsnesin Skin Lock -systeemi on pätevä. Karva kiinnitetään suksessa oleviin loviin metallisilla koukuilla. Karva itsessään kiinnittyy liimalla.

Sain Kongsvold-paketin valmiiksi ja ensimetrit hiihdettyä. Loistava tuntuma ja hiihdettävyys vähäisellä lumella kaikkiin muihin virityksiin verraten. Hymy kasvoilla sai palata reissulta. Tammi-helmikuun mittavat hanget kuitenkin mietityttivät. Usko horjui siihen ajatukseen, että 200 senttisillä suksilla pärjäisi höttölumessa. Suksia varastoon viedessäni silmä osui katonrajaan unohtuneisiin Järvisiin ja niissä riippuviin Easy Grip -siteisiin. Päässä välähti idea. Äkkiä verkkokauppaan ja toiset NNN BC -siteet tilaukseen Järvisiä varten. Easy Grip -siteet myin netissä pois ja ihmettelin miten ihmisillä voikin olla noin kova kiinnostus niin huonoja siteitä kohtaan.

Koiran kanssa liikuttaessa teräskantittomat sukset ovat turvallisemmat.

Talven testit ja tositoimet

Kongsvoldeilla hiihdin monet lähireissut alkutalvesta. Ne toimivat mukavasti, eikä moitittavaa löytynyt. Erityisen tyytyväinen olin NNN BC -siteisiin ja -monoihin. Kerrankin yhdistelmä, jolla suksen hallinta oli helppoa, side helppo kiinnittää ja irrottaa. Hiihdettävyys oli huimasti paremmalla tasolla muihin siteisiin verrattuna.

Joulukuussa sekä tammikuun alussa tiedustelin metsomaastoja Rovaniemen seudulla. Myös Järviset pääsivät nyt kunnon testiin. Hämmästys oli suuri. Miten voikin siteen ja kengän muutos tehdä ennen niin hervottomasta ja muljuavasta suksesta helposti hallittavan ja hiihdettävän! Hiihtäessä sai täysin keskittyä maaston tarkkailuun ja maisemien ihailuun. Kaikki tuntui monin verroin helpommalta kuin koskaan ennen. Puiden kiertely, maaston epätasaisuuksien ja ojien sekä purojen ylitykset sujuivat vaivatta. Samoin kelkan jäljellä tai metsäautotien polanteella pystyi sivakoimaan huoletta.

Tammikuun pakkashämärää ennen tuiskua. Åsnesin Kongsvoldeilla oli mukava painella pitkin vuomien reunoja metsoja etsien.

Tammikuun lopun latvalinnustuksen ensimmäiset päivät hiihdettiin jahtikaverin kanssa Kongsvoldeilla. Tilanteita tuli ja metsokin pääsi reppuun. Hankeen pinnan alle oli alkutalvesta tullut pieni kantava kerros ja varsinkin jänkiä oli mukava päästellä menemään Åsneseilla. Nousukarva piti pintakerroksen puuterissa hyvin.

Kongsvoldit vielä alla. Hiihto melkoista kävelyä kun kamera kädessä ja vinkka meinaa kaataa miehen. Seuraavana päivänä sukset vaihtuivat Järvisiin.

Aloituspäivän jälkeen alkoi reipas lumipyry, jota jatkui parin päivän ajan. Toisen päivän puuterissa mentiin vielä Åsneseilla, mutta sitten Kongsvoldit vaihtuivat Järvisiin. Järvisen Lapponia ei suotta ole suomalaisten suosikkisuksi umpihankeen. Sen kapea kärki on joustava ja nousee hienosti pinnalle puuterilumessakin. Tämä tuo matkantekoon keveyttä ja vaivattomuutta. Siinä missä Kongsvold humpsahtaa selkeästi alas hankeen painonsiirrossa, liukuu Järvinen eteenpäin. Järvisen kohdalla pääsimme myös testaamaan kahta erilaista pohjaa. Minulla oli alla perinteinen sileä voideltava pohja pitovoiteella kun taas jahtikaveri oli askarrellut omista Lapponioista suomut pois hiomakoneella ja nakannut tilalle kiinteät nousukarvat metritavarasta. Lopputulos oli toimiva ja odotettu. Karva piti paremmin, mutta vei hieman luistoa. Yleisratkaisuksi karva on taatusti vaivattomampi ja sillä on helpompi liikkua rinnemaastoissa, mutta pikapidolla myös voideltavan pohjan saa helposti ja nopeasti pitäväksi. Suomupohjasuksiin karva kuitenkin kannattaa ehdottomasti vaihtaa.

Järvisen Lapponian paras puoli on sen kärjen toimivuus. Herkkä kärki nousee paksunkin lumen pinnalle ja suksi liukuu hyvin.
Taukotulet. Miehiä hymyilyttää kun keli on mukava ja varusteet toimivat.

Tällä hetkellä uskon pärjääväni hyvin näillä kaksilla suksilla lähes kaikki reissut. Åsnesit ovat näppärät kuljettaa kompaktin mittansa vuoksi vaikka auton sisällä tai suksiboksissa, jonne Järviset eivät mahdu. Niinpä ne lähtevät usein mukaan kun hiihdellään koirien kanssa lähimetsiä. Kongvoldeilla en ole vielä tunturissa käynyt, mutta se hetki koittaa maaliskuun lopulla Käsivarren tuntureilla. Mitään yllättävää negatiivista tuskin sillä reissulla vastaan tulee, sillä vastaavilla suksilla olen tunturissa liikkunut ja myös kokemukset suksea käyttäviltä tuttavilta ovat positiivisia. Teräskantin puute voi vähentää pitoa täysin jäisillä rinteillä, mutta se on koirien turvallisuuden vuoksi hyväksyttävä.

Järvisen Lapponiat tulevat olemaan edelleen ne luottosukset keskitalven kunnon umpiselle kun kantavaa kerrosta ei ole. Kärki nousee syvästäkin lumesta pinnalle ja suksi liukuu. Kiinteitä karvoja en tule niihin asentamaan, mutta irrotettavat aion laittaa. Haluan pitää pohjissa voitelumahdollisuuden.  NNN BC -side nosti tämän suksen taas ansaitsemaansa arvoon. Liukulumikengät lähtevät varmaankin jalkaan kun pölläytellään rusakkoja pellonreunoista. Varsin vähälle käytölle ne kuitenkin tulevat varmasti jäämään.

Yhteenvetoa varusteista – plussat ja miinukset

Åsnes Kongsvold Hunting BC 200 cm

Nousukarvalukitus, leveys/sivuleikkaus 96-66-85 mm

+ kevyet ja kompaktin kokoiset

+ profiili toimii myös kovalla viistolla pinnalla

+ hyvä hiihdettävyys kaikilla pinnoilla

+ ei teräskanttia, turvallisempi koirian kanssa liikkuessa

+ näppärä Skin Lock -nousukarvalukitus

+ laadukas yleisvaikutelma

+ soveltuvat hyvin erilaisiin maastoihin ja lumioloihin

– kärki ei nouse lumen pinnalle kunnon umpisessa

– Skin Lock -nousukarvalukituksen ohjuri jarruttaa luistoa

Kongsvoldit ovat kompaktin kokoiset ja helpot kuljettaa mukana.

Järvinen Lapponia, 260 cm

voideltava pohja

+ herkkä kärki, joka nousee lumen pinnalle erinmaisesti

+ hyvä hiihdettävyys oikealla siteellä ja monolla

+ umpihangessakin liukuva tuntuma jos pituus riittävä

+ kotimaisuus

– käsiteltävyys laskuissa korkeintaan keskinkertainen

– profiili tasapaksu, viistorinteessä kantavalla pinnalla huono

– kuljetettavuus pituutensa vuoksi

– pito ja luisto vaatii voitelun onnistumista (karvapohja vaihtoehtona)

OAC KAR 147 liukulumikenkä, kiinteä karvapohja

+ karvalla hyvä nousupito vastarinteeseen monissa olosuhteissa

+ kuljetettavuus

+ näppärät pikkupyörimiseen myös ilman sauvoja

+ kotimaisuus

– kovalla pinnalla tunnottomat, suuntavakaus huono

– kovalla viistorinteellä toivottomat hiihtää, kanttia ei voi käyttää

– kantohangella epätasaisessa maastossa lipsuvat sivuttain

– hitaat kun pitää edetä, hiihdettävyys huono

Siteet: Rottefella Magnum NNN BC

+ yksinkertainen, jämäkkä rakenne

+ helpot kiinnittää monoon ja irrottaa monosta

+ erinomainen hiihdettävyys ja suksen hallittavuus

+ edulliset

– moni muoviosa voisi olla metallia

-/+ vaatii oman NNN BC mononsa

Siteet: OAC EA Binding

+ käyvät moneen kenkään, suuret säätövarat

+ kohtuullisen tukevat ja keskikertaiset hiihdettävät

– keskinkertaiset hiihdettävät

– muoviset, toinen side hajonnut kertaalleen

– työläät kiinnittää kenkään ja irrottaa kengästä

– siteen pituussäätö varsinkin maastossa hankala

– turvamekanismi aiheuttaa kengän irtoamista hankalissa paikoissa

– pikakiristyksillä taipumus löystyä hiihtäessä

Monot: Alfa Kikut Perform GTX

+ hyvä yhdistelmä keveyttä ja jämäkkyyttä

+ lämpimät, kun ottaa sisämitaltaan 1,5 – 2 cm omaa jalkaa pitemmän

+ laadukas vaikutelma

+ hyvät myös kävellä

+ riittävä varsi ja hyvät nauhojen kiristykset

+ hankala löytää moitittavaa

Hakevalle riistaa riittää

Sella – paras hakija, joka minulla on ollut – ja harvoin muillakaan nähnyt. Tässä mennään Riistakoiran finaalissa 2012 Iijärvellä. (Kuva: Sari Penttinen)

Hyvä haku johtaa riistalle. Niin yksinkertaista se on. Mutta miten saada se koira hakemaan? Kirjoissa ja kansissa tietoa on toki ja opuksia seisojan koulutamisesta kannattaakin lueskella. Lähes poikkeuksetta kuitenkin törmää äksiisimäisiin kaavakuviin sitä, millaista haun pitäisi kuvioltaan olla. Mutta haku on oikeastaan paljon muuta kuin se, mitä koiran jäljet piirtävät.

Tässä jotain pientä osviittaa siitä mitä itse olen huomannut ja mitä kokeneemmat ovat minulle aikoinaan neuvoneet.

Seuraapa savua

Tuuli on koiran toiseksi paras ystävä. Sinä olet sen paras ystävä, mutta ilman tuulta koira on kuin orpo piru. Tuulen käyttö on mielestäni yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, joita seisojalta vaaditaan. Tuuli tuo hajut ja vain oikein tuulessa liikkuva koira voi saada riistan hajut nokkaansa.

Miten koira sitten hakee oikein tuuleen? Tuulen liikkeet maastossa ovat hyvin vaihtelevia. Istupa tulilla ja seuraa miten nuotiosta loittoneva savu maastossa kulkee. Vaikka tuuli olisi kuinka rauhallinen ja selkeä, kuljeskelee savu mutkille ja pyörteille. Niin kulkevat hajutkin maastossa.

Vaikka sinua tuulisi suoraan naamaan, voikin tuuli sadan metrin päässä olla täysin päinvastainen. Esimerkiksi maaston muodot vaikuttavat hurjasti tuulen käyttäytymiseen. Sinä et siis voi sanoa varmasti, että koirasi hakee väärin, jos näet sen juoksevan 150 metrin päässä mielestäsi myötätuuleen. Koiran luona tuuli voikin käydä aivan eri suunnasta kuin sinun kohdallasi.

Periaatteessa koiran kuitenkin pitäisi hakea aina siten, että tuuli on sen jommalla kummalla ”poskella”. Koiran tulisi siis liikkua poikkituuleen, kääntyä nousten vastatuuleen ja hakea taas seuraava luovi poikkituuleen vastakkaiseen suuntaan.

Joskus näkee ohjaajan pakottavan koiraansa ohjauksella poikkituuleen. Toki koira saadaan sitenkin juoksemaan oletettuun sivutuuleen, mutta kuten edellä sanoin, et koskaan voi tietää miten tuuli 150 metrin päässä käy. Komentaessasi koiraa korjaamaan kurssiaan, voitkin tietämättäsi käskeä sen hakemaan suoraan myötätuuleen. Tällöin varsinkaan nuori koira ei opi tuulen käyttöä.

Heitä koira luoville

Nuoren koiran koulutuksessa olisi aina edettävä mahdollisimman selkeään ja tasaiseen vastatuuleen. Vaikka hajut pyörteilevät aina, on selkeä rauhallinen tuuli kuitenkin pennulle helpoin. Pentu saadaan luovimaan vastaiseen kun luovit itse mukana. Pentu seuraa liikkeitäsi ja tuuli tuo sen sieraimiin tuoksuja etumaastosta. Samalla saat koiran pitämään hyvin kontakia ja sopeuttamaan liikkeensä sinun liikkeisiin. Pistä siis ensimmäisillä reissuilla kädet taskuun ja lompsi itse luovien vastatuuleen. Kun koira ottaa sinuun kontaktia, käännyt seuraavalle luoville.

Tärkeää tässäkin on ajoitus. Koira pitää ikään kuin heittää seuraavalle luoville. Kun koira lähestyy sinua, ole valppaana. Kun se ottaa kontaktin ja tulee sinua kohti, tee selkeä ja rivakka suunnan muutos siihen suuntaan, johon haluat koiran etenevän. Kun koira ohittaa sinut, voit taas kääntää siihen suuntaan, johon olette etenemässä. Keinuta sitä kuin lasta kiikussa, älä anna vaihdin pysähtyä vaan tyrkkää oikealla hetkellä sopivasti vauhtia. Ikään kuin heijaat sen seuraavalle luoville. Pidä etenemissuunta nuoren koiran kanssa selkeänä, jotta se voi seurata liikettäsi.

Näin kulkien koira säilyttää haussa itsenäisyytensä, mutta havaitsee samalla tuulen vaikutuksen; tuuli tuo tuoksut. Samalla se oppii tarkkailemaan sinua, pitämään yhteyttä. Oikeastaan sinä et edes kouluta koiraa vaan tarjoat vain sille mahdollisuuksia oppia. Tarjoa sille vain hyviä olosuhteita. Huonoissa tuuliolosuhteissa teet koirallesi vain hallaa.

Kun haku laajenee

Kun koiran haku sitten pikkuhiljaa avautuu ja laajenee, on sinun tärkeää saada haku etenemään. Nuori koira palaa usein omia jälkiään takaisin luovilta, eikä se ole ollenkaan vaarallista. Kun koiran itsevarmuus lisääntyy, osaa se tulla luoviltaan myös ”puhdasta” linjaa pitkin. Yksi konsti kannustaa haun etenemiseen, on kävellä avoimessa maastossa aina hieman koiran jo hakeman alueen yli. Se, kuinka paljon voit mennä yli koiran jäljistä, riippuu maastosta ja tuuliolosuhteista. Yleensä 10 metriä jo riittää, jotta koira ottaa seuraavan luovin edellisen yläpuolelta.

Muista, että koiran on edettävä sinun tahtiin, eikä sinun koiran tahtiin. Jos koira siis vaikkapa painelee liian kauas tuuleen, ei sinun pidä lähteä sen perään juoksemaan.

Yleensä nuori koira tekee myös paljon lehmänkäännöksiä. Lehmänkäännös tarkoittaa sitä, että koira luovinsa päässä kääntyy myötätuuleen ja palaa osan matkaa takaisin jo hakemansa alueen alapuolelta. Myötätuuleen kääntymisessä on aina riski törmätä lintuun. Lehmänkäännökset jäävät kuitenkin pois ajan myötä kun haku alkaa etenemään kunnolla vastatuuleen ja koira saa lisää itsevarmuutta.

Kun haku sitten laajenee ja koira saa päivä päivältä, reissu reissulta enemmän itsevarmuutta, huitelee se ehkä joskus kovinkin pitkäksi toviksi luovilleen. Se luottaa jo liikaa itseensä. Tällöin on vaarana, että koirasta tulee harhailija, itselleen metsästäjä, joka käy aina kerran pari tunnin aikana luonasi ilmoittautumassa, etkä sinä oikeastaan näe sitä metsäreissullasi ollenkaan. Pahin virhe koiran häipyessä horisonttiin, on alkaa kutsumaan sitä pillillä tai huudoilla luokse. Tällöin nuori koira vain oppii, että ”kyllä se tuo tyyppi pitää minusta huolen… antaa palaa vaan…”.

Sinun on tehtävä koirallesi selväksi, että ellei se pidä yhteyttä sinuun, se voi kadottaa sinut. Hyvä konsti on mennä piiloon koiralta kun näet sen lähtevän harharetkelle. Puussa on istuskellut moni nuoren koiran omistaja, myös minä. Nykyään on kuitenkin helpompi ja turvallisempi konsti – tutkapanta. Selkeässä maastossa voit aivan hyvin lompsia autolle ja hurauttaa turvallisen matkan päähän katselemaan kun harhailijalle tulee hätä. Tässäkin panta on hyvä renki, ei isäntä.

HUOM! Muista kuitenkin, ettei luoviltaan palaamaton koira aina ole lähtenyt livohkaan. Se voi olla myös seisomassa. Käy siis aina tarkistamassa suunta, jossa koiran viimeksi näit, ennen kuin kiipeät puuhun tai painut louhokseen. Jos sinulla on käytössä tutka, niin harkitse tarkkaan menetkö seisonnalle. Opetatko koiran siihen, että se saa seista riistan kaukaa ja sinä etsit sen? Vai odotellaanko sitä aikaa, että koira ymmärtää tarvitsevansa sinut mukaan riistatöihin ja hakee sinut – tiedottaa? Minä en menisi aloittelevan koiran seisonnalle jos se on ottanut sen harhailun päätteeksi.

Kun huomaat koirasi ottaneen ritolat, olet kiivennyt puuhun tai häipynyt muuten kauemmaksi, ja koira saapuu pyörimään paikalle, josta olet haihtunut savuna ilmaan, tulee sille usein hätä. Älä tule heti pois piilostasi, vaan anna koiran hätääntyä. Kun sitten huomaat, että koirasi käy pikku mutkan jossain lähistöllä sinua etsimässä, tule näkösälle niin, että koira voi sinut löytää.

Kun koira sinut löytää, ota se vastaan avosylin, mutta vältä ylenpalttista kehumista. Lähde jatkamaan tämän jälkeen matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Älä missään tapauksessa rankaise siitä, että se sinut löysi.

Aili hakee myötätuuleen Pudasjärven kokeissa 2018. Tällä jängällä se näytti totisesti kyntensä myötätuulihaussa, joilloin koiran on haettava syvyyttä ja tultava sitten vastatuuleen luovien kohti ohjaajaa. Kaunista, ja siksi huippupisteet 97 p./AVO1 kun kaikki muukin onnistui.

Maaston huomioiminen

Kokeneemmat koirat liikuskelevat usein varsin omituisia kuvioita maastossa. Harjaantuneen metsämiehen silmään liikkumisessa on toki järkeä, mutta aloittelevalle voi tulla hätä käteen koiransa kanssa. Miksi se hakee noin oudosti?

Kokeneemmat koirat osaavat suhteuttaa hakuaan paitsi vallitsevaan tuuleen, myös vallitsevaan maastoon. Ne tietävät miten riistaa löytyy. Yksinkertaisin esimerkki tästä on maaston muuttuminen avotunturista tunturikoivikoksi. Osaava koira supistaa hakuaan peitteisemmässä maastossa. Monimuotoisimmillaan haun suhteuttaminen maastoon on kuitenkin paljon mutkikkaampaa. Mieti siis aina kun seuraat koiraasi, miksi se hakee niin kuin se hakee. Voi olla, että sinun ”hakua osaamaton” koirasi onkin virtuoosi maastonkäytössä. Taitava koira poimii kokemuksensa avulla maastosta ns. hotspotit. Se on ehdollistunut sille, että koivupuska tunturin rinteessä kätkee usein sisälleen riekkopoikueen.

Se hyvä haku?

Yleisesti ottaen haun ”hyvyys” on suoraan verrannollinen riistatilanteiden onnistumiseen. Tärkeää ei mielestäni ole se millä nopeudella tai tyylillä koira hakee, hakeeko se laajasti vai hieman suppeammin. Tärkeintä on, että koira käyttää tuulta ja maastoa hyväkseen. Koiran tehtävä on vain löytää linnut ja sinun löytää koira kun se seisoo. Yksinkertaista!

Pennun huolto-ohjeet

Kattaa Huomentuulen R-mallisarjan: Raikulipoika, Runotyttö, Riistasointu, Riemumieli, Routasävel, Riiminpunoja, Rihmankiertäjä

Madotus

Pennut ja niiden emä, sekä muut pentujen kanssa päivittäin tekemisissä olevat koirat on madotettu kolmen, viiden ja seitsemän viikon iässä. Ennen kuin pentu tulee teille kotiin, on myös perheen muut koirat madotettava. Pennut on madotettu ensin kahdesti Flubenol -oraalipastalla ja kerran ruokaan liotetuilla Axilur-tableteilla. Pentu on madotettava vielä kertaalleen noin 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Tämän jälkeen madotus on hyvä tehdä kahdesti vuodessa: keväisin lumien sulettua ja syksyllä maan jäädyttyä.

Rokotukset

Pentu ja aikuinen koira on ehdottomasti rokotettava rokotusohjelman mukaisesti, vaikkei sitä tultaisi viemään kokeisiin tai näyttelyihin. Pennut ovat saaneet emän maidon mukana vasta-aineita tauteja vastaan, joten ensimmäinen rokotus on syytä tehdä vasta 12-viikon ikäisenä. Varhaisrokotus ei siis ole välttämätön. Vältä turhia kontakteja vieraisiin koiriin ennen ensimmäistä rokotusta. Huomioi, että perheen muiden koirien on ehdottomasti oltava rokotettuja ennen pennun saapumista!

Rokotusohjelma

Taulukko on Evidensia-eläinlääkäriasemien käyttämä taulukko. Lisätietoja rokotuksista saat omalta eläinlääkäriltäsi sekä Kennelliiton sivuilta.

Muuta huomioitavaa lääkityksestä

Kysy aina eläinlääkäriltäsi ohjetta koiraa lääkitessäsi tai epäillessäsi sen olevan sairas. Koiralle ei esimerkiksi voi antaa ihmisten kipulääkkeitä, sillä ne voivat olla koiralle vahingollisia.

Ruokinta 

Pennut saivat ravintonsa kolmen viikon ikään saakka vain emän maidosta. Tämän jälkeen ne ovat vähitellen siirtyneet kiinteään ruokaan. Ensimmäisellä aterialla ne söivät ihan vaan varmuuden vuoksi metsoa, mutta sen syöttäminen ei ole jatkossa päivittäin välttämätöntä. Perusruoka on koostunut Brit Care Puppy – lammasriisi kuivamuonasta, naudan jauhelihasta, AB-piimästä, vedestä sekä Pect Balans-maitohappobakteerivalmisteesta. Kuivamuona on turvotettu vedessä ja muussattu, mutta luovutusikäinen pentu pystyy jo syömään myös kiinteämpää ruokaa. Turvota ja pehmitä kuivamuonaa kuitenkin hetki ennen kuin tarjoat sen pennulle. Ruokaa kannattaa myös hieman lämmittää maistuvuuden parantamiseksi. Saat pennun mukaan pussin Brit Care -kuivamuonaa. Jos vaihdat ruuan joksikin toiseksi, tee vaihto vaiheittain lisäämällä uutta ruokaa entisen sekaan. Syötä normaalia penturuokaa, älä ns. Large Breed -ruokaa. Älä lisää ruokaan vitamiini-, kalkki- tai ravintolisiä ilman eläinlääkärin ohjetta!

Luovutusikäinen seisojanpentu syö noin 200 grammaa kyseistä penturuokaa päivässä 4-5 erässä. Huolestumiseen ei ole syytä, vaikka pentu välillä nirsoileekin ja osa ruuasta jää syömättä. Kun pentu kasvaa, seuraa ruokapussin kyljestä suosituksia ruokinnan määrästä ja vähennä ruokintakertojen määrää kolmeen, lopuksi kahteen päivässä. Seuraa pennun ulkomuotoa. Terveellä pennulla kylkiluut tuntuvat, mutta eivät näy korostuneesti. Takimmaiset kylkiluut ovat pentuna ulkonevammat, joten ne erottuvat reilummin.

Muu hoito

Tarkkaile päivittäin koiran kuntoa. Ole yhteydessä eläinlääkäriin ja kasvattajaan jos epäilet, ettei koira ole terve. Koiran kynnet on leikattava silloin tällöin. Jo pentuja koira on hyvä totuttaa siihen, että sen jalkoja ja kynsiä tutkitaan ja kosketellaan. Koskettele anturoita ja anturavälejä sekä kynsiä silloin tällöin. Kynsien leikkaamisessa on oltava varovainen eikä kynttä saa leikata liian lyhyeksi. Kasvattaja on leikannut pentujen kynnet useamman kerran pentuaikana. Tarve leikkaamiselle vähenee kun pentu kasvettuaan liikkuu ulkona enemmän. Sama totuttaminen koskee myös korvien ja suun tutkimista. Tee nämä toimet koiralle mieluisaksi.

Tarkista ja puhdista korvat aika-ajoin. Pumpulipuikolla voi puhdistaa ulommat kerrokset, mutta korvakäytävä on paras puhdistaa sormen ympärille pyöritetyllä pehmeällä paperilla.

Urospentua ei suositella nostettavaksi takajalkojen välistä, jottei laskeutumassa oleviin kiveksiin tule vaurioita, eivätkä ne pakene takaisin onteloihin. Nosta pentu etujalkojen välistä takaa toisella kädellä ja tue toisella kädellä alaselästä hännän tyvestä.

Suosituksia koulutuksesta ja liikunnasta

Pennun saavuttua uuteen kotiin ja tutustuttua uuden lauman jäseniin – niin ihmisiin kuin koiriinkin – alkaa sen kouluttaminen tavoille. Ensimmäiset pennun oppimat asiat ovat HYVÄ ja EI. Kielletyt asiat ovat aina EI ja mallikkaasta suorituksesta täytyy seurata HYVÄ ja palkkio (rapsutus, silittely, halailu – joskus makupalakin). Pentua voi tarttua määrätietoisesti niskasta ja komentaa EI, jos se tekee jotain kiellettyä. Älä ravistele pentua tai tee äkkinäisiä liikkeitä!

Järjestä pennulle oma rauhaisa paikka, jossa se voi levätä. Kun pentu nukkuu, on sen annettava levätä rauhassa. Yksinoloon pentu on syytä opettaa pikkuhijaa. Jo kasvattajan luona pennut on pyritty totuttamaan siihen, etteivät asiat ratkea huutamalla ja marmattamalla. Itse olen yksinoloa harjoitellessa aina sulkenut pennun hetkeksi johonkin sille tuttuun huoneeseen. Yleensä pentu alkaa karjumaan ja huutamaan jäätyään yksin. Älä välitä tästä, malta odottaa. Kun pentu hiljenee, mene ja hyvittele se. Päästä se pois huoneesta muiden joukkoon. Jatkossa voit kieltää huutavaa koiraa, mutta kun kiellät, ole tosissasi. Koira oppii nimittäin helposti, että lievästi negatiivinenkin huomio on parempi kuin ei huomiota lainkaan.

Metsästykseen tähtäävä koulutus alkaa myös jo pentuna. Voit kysyä lisäohjeita kasvattajalta. Mikäli en jo kuulu Saksanseisojakerhoon, kasvattaja ilmoittaa sinut jäseneksi. Ensimmäisen vuoden jäsenyyden saat ilmaiseksi. Tule myös mukaan paikallisen seisojayhdistyksen toimintaan, sieltä saatava vertaistuki ja apu on tärkeää.

Kirjoitan vielä erikseen artikkelin siitä, miten jokapäiväisessä elämässä voidaan tehdä pieniä asioita, jotka valmistavat pentua kohti metsästyskoiran työtä.

Pentu tarvitsee liikuntaa ja touhua, mutta liikunta on tarjottava pennun ehdoilla. Saksanseisoja on energinen koira ja sen ulkoiluttamiseen on varattava aikaa. Pehmeähkö alusta ja vapaa liikunta ovat hyvää liikuntaa. Huomioi kuitenkin mitä metsästyslaki sanoo koiran irtipidosta. Kun pentu väsähtää, on sen annettava levätä. Portaiden kiipeäminen ei ole pennulle hyväksi. Kanna se pidemmät porrasvälit. Älä juoksuta koiraa polkypyörällä sen ollessa alle vuoden ikäinen. Kevyttä ravia pehmeällä pinnalla voitte mennä ja näin treenata pyörän kanssa ulkoilua. Kovempia vetoharjoituksia (esim. suksilla tai polkupyörällä) ei pidä tehdä nenen kuin koira on 1,5 vuoden ikäinen.

Omistajailmoitus

Olen rekisteröinyt pennut Kennelliittoon. Rekisteripapereiden saavuttua toimitan ne pennun omistajalle. Kun saat koirasi paperit, irrota niistä “omistajailmoitus”, täytä siihen yhteystietosi ja lähetä se Kennelliittoon. Omistajailmoituksen voi tehdä myös kennelliiton sivuilla Omakoira-palvelussa. Näin sinusta tulee koiran omistaja myös Kennelliiton rekisteritietoihin. 

Huomentuulen kennel on alun perin lähtöisin Eino Leinon runosta “Virta venhettä vie”, jossa vääjäämättä häipyvän ajan keskelle tulee usko ja luotto tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin kun huomentuulet tuntureilta henkää. Jokanen aamun sarastaessa tunturi-ilmaa haistellut tietää miltä se tuntuu. Nimi merkitsee minulle myös jatkuvaa kehittymistä, huomisen tuulien haistelua.

Mukavaa pentuaikaa ja muistorikkaita vuosia maailman parhaan ja pyyteettömimmän ystävän, saksanseisojan kanssa!

Porokummussa 30.9.
Petteri Nissinen, Huomentuulen isäntä

”Niin ne vuodet vielii”, sano kaksviikkonen

R-pennut ovat kasvaneet vinhaa vauhtia rapian kahden viikon ja reilun kilon mittoihin. Taas kerran sitä ihmetellään miten voikin luonnon elukka kehittyä tuollaista vauhtia. Me ihmispolot ollaan vielä nelikymppisinä riippuvaisia vanhemmista, mutta nuo ne ovat maailmalla jo 5-6 viikon päästä. Tuntuu hurjalta.

Inkkari vauhdissa
Viiru vauhdissa.

Tähän saakkahan tämä on tätä esirakkauden huumaa. Emä hoitaa pennut ja itse ihastelet päältä, että jopas on helppoa. Onneksi tiedän mikä sontaralli on edessä, niin osaa henkisesti valmistautua siihen.

Pennut hamuavat suullansa nyt kaikkea mahdollista ja kisaavat jo hieman keskenään. Melkoista toikkarointia liikkuminen vielä on, mutta jalkojen varassa edetään. Kynnet on leikattu pariin kertaan ja ensimmäinen matokuuri lähtee nyt aamulla ruutalla suuhun. Katotaanpa millaisia lieroja sieltä taas irtoaa.

Pihalle on rakennettu ulkoaitausta ja pentulaatikon laitoja korotettu. Pentulaatikko on tehty pontillisesta lattialaudasta, joten korkeutta on helppo lisätä laittamalla uusi ”legopalikka” edellisen päälle.

Takkatulen äärellä.
Takkatulen äärellä.

Martta on tavattoman kiinnostunut pennuista ja käy pentulootassa niitä haistelemassa ja mylläämässä. Varovasti asettelee tassunsa kohdilleen ettei kukaan jää alle. Naapuriston lapset odottavat innoissaan koska pääsevät pentuja paijaamaan. Tähän asti on annettu Ailille ja pennuille oma rauha ja varottu vieraiden mahdollisesti tuommia pöpöjä. Kohta kuitenkin koittaa se aika, että lootan ympärillä käy niin naapureita kuin pennunkatsojiakin.

R-pentueen kuulumisia 23.8.-20

Elokuun puolessa välissä Aileen pentulaatikkoon ilmestyi seitsemän seisojanalkua. Lootassa vallitsee akkavalta, sillä koko porukasta löytyy vain yksi uros.

Pari yötä meni valvoessa. Ensin koira oli hyvin rauhaton avautumisvaihen ajan ja seuraava yö menikin sitten penneleitä päästellessä. Aamulla sännättiin vielä eläinlääkäriin, sillä tiesimme sisällä olevan vielä yhden pennun.

Kaikkinensa penikointi meni hyvin. Tiesimme, että sisällä on ainakin yhdeksän pentua. Yksi pentu kuitenkin jäi sisälle ja poltot loppuivat. Eläinlääkäriasemalla saatiin oksitosiinin ja kalsiumin avulla polttoja taas tulemaan sen verran hyvin, että viimeinenkin pentu tuli maailmaan – valitettavasti kuolleena.

Aili ja pennelit.

Samalla tutkimme yhtä heikkoa pentua, jolla ei ollut imemisrefleksiä ja se sylki ja pärski sille pipetillä tarjotun maidon pois. Totesimme, ettei se pystynyt nielemään ja kyseessä on mitä ilmeisimmin rakennevika. Urospentu lopetettiin, harmi.

Alkupäivät ja ensimmäinen viikko

Ailee otti heti ensimmäisen pennun synnyttyä emon roolin hienosti vastaan. Se teki kaiken omatoimisesti. Rikkoi sikiöpussit ja puri napanuorat poikki, pesi pennut ja auttoi ne nisälle. Huikeaa taas nähdä miten vietit ovat niin vahvat sekä emolla että pennuilla.

Äitin kainalossa maha täynnä on turvallista uinua.

Maitoa riitti ja pennut kasovivat hurjaa vauhtia. Vain yksi pentu kasvoi hieman muita hitaammin, mutta kasvoi sekin. Autoimme sitä aina hieman paremmin tissille. Sinnikäs se on kuin mikä. Viikossa lähes kaikkien paino tuplaantui

Martta-muori on ollut alusta saakka tavattoman kiinnostunut pennuista. Nyt reilun viikon jälkeen se pääsi kunnolla haistelemaan ja tutkimaan pentuja – Ailin tarkassa valvonnassa.

Martalla ei ole koskaan ollut pentuja, mutta kovat hoivavaistot silläkin on.

Huomentuulen pentueet

Huomentuulen kenneliin putkahti elokuun 2020 puolessa välissä sen historian toinen pentue, R-pentue.

R-pentue (2020)

R-pentueen emä on Terrisuon Caol Ila ja uros Rönnmorens Kawa.

Tavoitteena on terveitä ja luonteeltaan rauhallisia, stressaamattomia koiria, jotka hakevat hyvin ja laajasti, mutta ovat riistatilanteissa helposti käsiteltäviä – eivät kuumu.

Terrisuon Caol Ilan narttulinja on minulle tuttu. 90-luvun lopulla minulla oli tuosta linjasta uros nimeltä Veeti, Nardus Birko. Se vakuutti minut rauhallisella itsevarmalla luonteellaan ja samaa rauhallista stressaamatonta viilipyttyä hain kun otin Aileen Silvennoisen Matilta. Osuin oikeaan.

Kawa on minulle ennestään tuttu koira ja vakuuttanut minut avoimella ystävällisyydellään. Kuten Ailee, myös Kawa vaikuttaa olevan isännän koira. Hiljainen mutta virkeä, huomaamaton, mutta aina valmis ja täysillä mukana kun remmistä linkku aukeaa.

Terrisuon Caol Ila – FI36588/15

https://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI36588/15

Parhaat koetulokset:

KAER M, AVO 1, Pudasjärvi 8.9.2018, 97 pistettä

KAER M, VOI 2, Kuusamo, 15.9.2019, 70 pistettä

Paras näyttelytulos (yksi näyttely käytynä)

12.7.2017, Kemijärvi, AVO ERI,AVK1,SA,PN1,SERT,VSP

Rönnmorens Kawa – FI29513/16A

https://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI29513/16

Parhaat koetulokset:

KAER F, VOI 1, Soini 3.11.2019, 92 pistettä

KAER F, VOI 2, Soini, 20.10.2019, 78 pistettä

Huomentuulet tuntureilta henkää…

(Eino Leino)
Huomentuuli on peräisin Eino Leinon runosta ”Virta venhettä vie”, jossa vääjämättä häipyvän ajan keskelle tulee usko ja luotto tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin kun huomentuulet tuntureilta henkää. Jokainen aamun sarastessa tunturi-ilmaa haistellut tietää miltä se tuntuu. Nimi merkitsee minulle myös jatkuvaa kehittymistä, huomisen tuulien haistelua.

T-pentue (2009)

Kevättalvella 2009 Sella, Könkäänvaaran Cumppani pyöräytti viisi pentua ja T-pentue syntyi. Itselleni jäi tuosta pentueesta Huomentuulen TarkkaMartta.

Narttu: Könkäänvaaran Cumppani “Sella”

FI KVA

Riistakoira 3. vuonna 2012

Lapin piirinmestari 2009

Lue lisää Sellasta: Könkäänvaaran Cumppani – Sella

Cumppani SSK:n tietokannassa: http://www.saksanseisojakerho.fi/intranet/perustiedot.php?rekisteri=FIN16853/04 

Uros: Ferhill´s Jurddas

FI KVA + MVA

Riistakoira 2. vuonna 2012
Jurddas SSK:n tietokannassa: http://www.saksanseisojakerho.fi/intranet/perustiedot.php?rekisteri=FIN29722/06