Aihearkisto: Uutiset

Tuoreimmat kuulumiset Huomentuulen kennelistä ja jahtimailta.

Pennun huolto-ohjeet

Kattaa Huomentuulen R-mallisarjan: Raikulipoika, Runotyttö, Riistasointu, Riemumieli, Routasävel, Riiminpunoja, Rihmankiertäjä

Madotus

Pennut ja niiden emä, sekä muut pentujen kanssa päivittäin tekemisissä olevat koirat on madotettu kolmen, viiden ja seitsemän viikon iässä. Ennen kuin pentu tulee teille kotiin, on myös perheen muut koirat madotettava. Pennut on madotettu ensin kahdesti Flubenol -oraalipastalla ja kerran ruokaan liotetuilla Axilur-tableteilla. Pentu on madotettava vielä kertaalleen noin 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Tämän jälkeen madotus on hyvä tehdä kahdesti vuodessa: keväisin lumien sulettua ja syksyllä maan jäädyttyä.

Rokotukset

Pentu ja aikuinen koira on ehdottomasti rokotettava rokotusohjelman mukaisesti, vaikkei sitä tultaisi viemään kokeisiin tai näyttelyihin. Pennut ovat saaneet emän maidon mukana vasta-aineita tauteja vastaan, joten ensimmäinen rokotus on syytä tehdä vasta 12-viikon ikäisenä. Varhaisrokotus ei siis ole välttämätön. Vältä turhia kontakteja vieraisiin koiriin ennen ensimmäistä rokotusta. Huomioi, että perheen muiden koirien on ehdottomasti oltava rokotettuja ennen pennun saapumista!

Rokotusohjelma

Taulukko on Evidensia-eläinlääkäriasemien käyttämä taulukko. Lisätietoja rokotuksista saat omalta eläinlääkäriltäsi sekä Kennelliiton sivuilta.

Muuta huomioitavaa lääkityksestä

Kysy aina eläinlääkäriltäsi ohjetta koiraa lääkitessäsi tai epäillessäsi sen olevan sairas. Koiralle ei esimerkiksi voi antaa ihmisten kipulääkkeitä, sillä ne voivat olla koiralle vahingollisia.

Ruokinta 

Pennut saivat ravintonsa kolmen viikon ikään saakka vain emän maidosta. Tämän jälkeen ne ovat vähitellen siirtyneet kiinteään ruokaan. Ensimmäisellä aterialla ne söivät ihan vaan varmuuden vuoksi metsoa, mutta sen syöttäminen ei ole jatkossa päivittäin välttämätöntä. Perusruoka on koostunut Brit Care Puppy – lammasriisi kuivamuonasta, naudan jauhelihasta, AB-piimästä, vedestä sekä Pect Balans-maitohappobakteerivalmisteesta. Kuivamuona on turvotettu vedessä ja muussattu, mutta luovutusikäinen pentu pystyy jo syömään myös kiinteämpää ruokaa. Turvota ja pehmitä kuivamuonaa kuitenkin hetki ennen kuin tarjoat sen pennulle. Ruokaa kannattaa myös hieman lämmittää maistuvuuden parantamiseksi. Saat pennun mukaan pussin Brit Care -kuivamuonaa. Jos vaihdat ruuan joksikin toiseksi, tee vaihto vaiheittain lisäämällä uutta ruokaa entisen sekaan. Syötä normaalia penturuokaa, älä ns. Large Breed -ruokaa. Älä lisää ruokaan vitamiini-, kalkki- tai ravintolisiä ilman eläinlääkärin ohjetta!

Luovutusikäinen seisojanpentu syö noin 200 grammaa kyseistä penturuokaa päivässä 4-5 erässä. Huolestumiseen ei ole syytä, vaikka pentu välillä nirsoileekin ja osa ruuasta jää syömättä. Kun pentu kasvaa, seuraa ruokapussin kyljestä suosituksia ruokinnan määrästä ja vähennä ruokintakertojen määrää kolmeen, lopuksi kahteen päivässä. Seuraa pennun ulkomuotoa. Terveellä pennulla kylkiluut tuntuvat, mutta eivät näy korostuneesti. Takimmaiset kylkiluut ovat pentuna ulkonevammat, joten ne erottuvat reilummin.

Muu hoito

Tarkkaile päivittäin koiran kuntoa. Ole yhteydessä eläinlääkäriin ja kasvattajaan jos epäilet, ettei koira ole terve. Koiran kynnet on leikattava silloin tällöin. Jo pentuja koira on hyvä totuttaa siihen, että sen jalkoja ja kynsiä tutkitaan ja kosketellaan. Koskettele anturoita ja anturavälejä sekä kynsiä silloin tällöin. Kynsien leikkaamisessa on oltava varovainen eikä kynttä saa leikata liian lyhyeksi. Kasvattaja on leikannut pentujen kynnet useamman kerran pentuaikana. Tarve leikkaamiselle vähenee kun pentu kasvettuaan liikkuu ulkona enemmän. Sama totuttaminen koskee myös korvien ja suun tutkimista. Tee nämä toimet koiralle mieluisaksi.

Tarkista ja puhdista korvat aika-ajoin. Pumpulipuikolla voi puhdistaa ulommat kerrokset, mutta korvakäytävä on paras puhdistaa sormen ympärille pyöritetyllä pehmeällä paperilla.

Urospentua ei suositella nostettavaksi takajalkojen välistä, jottei laskeutumassa oleviin kiveksiin tule vaurioita, eivätkä ne pakene takaisin onteloihin. Nosta pentu etujalkojen välistä takaa toisella kädellä ja tue toisella kädellä alaselästä hännän tyvestä.

Suosituksia koulutuksesta ja liikunnasta

Pennun saavuttua uuteen kotiin ja tutustuttua uuden lauman jäseniin – niin ihmisiin kuin koiriinkin – alkaa sen kouluttaminen tavoille. Ensimmäiset pennun oppimat asiat ovat HYVÄ ja EI. Kielletyt asiat ovat aina EI ja mallikkaasta suorituksesta täytyy seurata HYVÄ ja palkkio (rapsutus, silittely, halailu – joskus makupalakin). Pentua voi tarttua määrätietoisesti niskasta ja komentaa EI, jos se tekee jotain kiellettyä. Älä ravistele pentua tai tee äkkinäisiä liikkeitä!

Järjestä pennulle oma rauhaisa paikka, jossa se voi levätä. Kun pentu nukkuu, on sen annettava levätä rauhassa. Yksinoloon pentu on syytä opettaa pikkuhijaa. Jo kasvattajan luona pennut on pyritty totuttamaan siihen, etteivät asiat ratkea huutamalla ja marmattamalla. Itse olen yksinoloa harjoitellessa aina sulkenut pennun hetkeksi johonkin sille tuttuun huoneeseen. Yleensä pentu alkaa karjumaan ja huutamaan jäätyään yksin. Älä välitä tästä, malta odottaa. Kun pentu hiljenee, mene ja hyvittele se. Päästä se pois huoneesta muiden joukkoon. Jatkossa voit kieltää huutavaa koiraa, mutta kun kiellät, ole tosissasi. Koira oppii nimittäin helposti, että lievästi negatiivinenkin huomio on parempi kuin ei huomiota lainkaan.

Metsästykseen tähtäävä koulutus alkaa myös jo pentuna. Voit kysyä lisäohjeita kasvattajalta. Mikäli en jo kuulu Saksanseisojakerhoon, kasvattaja ilmoittaa sinut jäseneksi. Ensimmäisen vuoden jäsenyyden saat ilmaiseksi. Tule myös mukaan paikallisen seisojayhdistyksen toimintaan, sieltä saatava vertaistuki ja apu on tärkeää.

Kirjoitan vielä erikseen artikkelin siitä, miten jokapäiväisessä elämässä voidaan tehdä pieniä asioita, jotka valmistavat pentua kohti metsästyskoiran työtä.

Pentu tarvitsee liikuntaa ja touhua, mutta liikunta on tarjottava pennun ehdoilla. Saksanseisoja on energinen koira ja sen ulkoiluttamiseen on varattava aikaa. Pehmeähkö alusta ja vapaa liikunta ovat hyvää liikuntaa. Huomioi kuitenkin mitä metsästyslaki sanoo koiran irtipidosta. Kun pentu väsähtää, on sen annettava levätä. Portaiden kiipeäminen ei ole pennulle hyväksi. Kanna se pidemmät porrasvälit. Älä juoksuta koiraa polkypyörällä sen ollessa alle vuoden ikäinen. Kevyttä ravia pehmeällä pinnalla voitte mennä ja näin treenata pyörän kanssa ulkoilua. Kovempia vetoharjoituksia (esim. suksilla tai polkupyörällä) ei pidä tehdä nenen kuin koira on 1,5 vuoden ikäinen.

Omistajailmoitus

Olen rekisteröinyt pennut Kennelliittoon. Rekisteripapereiden saavuttua toimitan ne pennun omistajalle. Kun saat koirasi paperit, irrota niistä “omistajailmoitus”, täytä siihen yhteystietosi ja lähetä se Kennelliittoon. Omistajailmoituksen voi tehdä myös kennelliiton sivuilla Omakoira-palvelussa. Näin sinusta tulee koiran omistaja myös Kennelliiton rekisteritietoihin. 

Huomentuulen kennel on alun perin lähtöisin Eino Leinon runosta “Virta venhettä vie”, jossa vääjäämättä häipyvän ajan keskelle tulee usko ja luotto tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin kun huomentuulet tuntureilta henkää. Jokanen aamun sarastaessa tunturi-ilmaa haistellut tietää miltä se tuntuu. Nimi merkitsee minulle myös jatkuvaa kehittymistä, huomisen tuulien haistelua.

Mukavaa pentuaikaa ja muistorikkaita vuosia maailman parhaan ja pyyteettömimmän ystävän, saksanseisojan kanssa!

Porokummussa 30.9.
Petteri Nissinen, Huomentuulen isäntä

”Niin ne vuodet vielii”, sano kaksviikkonen

R-pennut ovat kasvaneet vinhaa vauhtia rapian kahden viikon ja reilun kilon mittoihin. Taas kerran sitä ihmetellään miten voikin luonnon elukka kehittyä tuollaista vauhtia. Me ihmispolot ollaan vielä nelikymppisinä riippuvaisia vanhemmista, mutta nuo ne ovat maailmalla jo 5-6 viikon päästä. Tuntuu hurjalta.

Inkkari vauhdissa
Viiru vauhdissa.

Tähän saakkahan tämä on tätä esirakkauden huumaa. Emä hoitaa pennut ja itse ihastelet päältä, että jopas on helppoa. Onneksi tiedän mikä sontaralli on edessä, niin osaa henkisesti valmistautua siihen.

Pennut hamuavat suullansa nyt kaikkea mahdollista ja kisaavat jo hieman keskenään. Melkoista toikkarointia liikkuminen vielä on, mutta jalkojen varassa edetään. Kynnet on leikattu pariin kertaan ja ensimmäinen matokuuri lähtee nyt aamulla ruutalla suuhun. Katotaanpa millaisia lieroja sieltä taas irtoaa.

Pihalle on rakennettu ulkoaitausta ja pentulaatikon laitoja korotettu. Pentulaatikko on tehty pontillisesta lattialaudasta, joten korkeutta on helppo lisätä laittamalla uusi ”legopalikka” edellisen päälle.

Takkatulen äärellä.
Takkatulen äärellä.

Martta on tavattoman kiinnostunut pennuista ja käy pentulootassa niitä haistelemassa ja mylläämässä. Varovasti asettelee tassunsa kohdilleen ettei kukaan jää alle. Naapuriston lapset odottavat innoissaan koska pääsevät pentuja paijaamaan. Tähän asti on annettu Ailille ja pennuille oma rauha ja varottu vieraiden mahdollisesti tuommia pöpöjä. Kohta kuitenkin koittaa se aika, että lootan ympärillä käy niin naapureita kuin pennunkatsojiakin.

R-pentueen kuulumisia 23.8.-20

Elokuun puolessa välissä Aileen pentulaatikkoon ilmestyi seitsemän seisojanalkua. Lootassa vallitsee akkavalta, sillä koko porukasta löytyy vain yksi uros.

Pari yötä meni valvoessa. Ensin koira oli hyvin rauhaton avautumisvaihen ajan ja seuraava yö menikin sitten penneleitä päästellessä. Aamulla sännättiin vielä eläinlääkäriin, sillä tiesimme sisällä olevan vielä yhden pennun.

Kaikkinensa penikointi meni hyvin. Tiesimme, että sisällä on ainakin yhdeksän pentua. Yksi pentu kuitenkin jäi sisälle ja poltot loppuivat. Eläinlääkäriasemalla saatiin oksitosiinin ja kalsiumin avulla polttoja taas tulemaan sen verran hyvin, että viimeinenkin pentu tuli maailmaan – valitettavasti kuolleena.

Aili ja pennelit.

Samalla tutkimme yhtä heikkoa pentua, jolla ei ollut imemisrefleksiä ja se sylki ja pärski sille pipetillä tarjotun maidon pois. Totesimme, ettei se pystynyt nielemään ja kyseessä on mitä ilmeisimmin rakennevika. Urospentu lopetettiin, harmi.

Alkupäivät ja ensimmäinen viikko

Ailee otti heti ensimmäisen pennun synnyttyä emon roolin hienosti vastaan. Se teki kaiken omatoimisesti. Rikkoi sikiöpussit ja puri napanuorat poikki, pesi pennut ja auttoi ne nisälle. Huikeaa taas nähdä miten vietit ovat niin vahvat sekä emolla että pennuilla.

Äitin kainalossa maha täynnä on turvallista uinua.

Maitoa riitti ja pennut kasovivat hurjaa vauhtia. Vain yksi pentu kasvoi hieman muita hitaammin, mutta kasvoi sekin. Autoimme sitä aina hieman paremmin tissille. Sinnikäs se on kuin mikä. Viikossa lähes kaikkien paino tuplaantui

Martta-muori on ollut alusta saakka tavattoman kiinnostunut pennuista. Nyt reilun viikon jälkeen se pääsi kunnolla haistelemaan ja tutkimaan pentuja – Ailin tarkassa valvonnassa.

Martalla ei ole koskaan ollut pentuja, mutta kovat hoivavaistot silläkin on.

Huomentuulen pentueet

Huomentuulen kenneliin putkahti elokuun 2020 puolessa välissä sen historian toinen pentue, R-pentue.

R-pentue (2020)

R-pentueen emä on Terrisuon Caol Ila ja uros Rönnmorens Kawa.

Tavoitteena on terveitä ja luonteeltaan rauhallisia, stressaamattomia koiria, jotka hakevat hyvin ja laajasti, mutta ovat riistatilanteissa helposti käsiteltäviä – eivät kuumu.

Terrisuon Caol Ilan narttulinja on minulle tuttu. 90-luvun lopulla minulla oli tuosta linjasta uros nimeltä Veeti, Nardus Birko. Se vakuutti minut rauhallisella itsevarmalla luonteellaan ja samaa rauhallista stressaamatonta viilipyttyä hain kun otin Aileen Silvennoisen Matilta. Osuin oikeaan.

Kawa on minulle ennestään tuttu koira ja vakuuttanut minut avoimella ystävällisyydellään. Kuten Ailee, myös Kawa vaikuttaa olevan isännän koira. Hiljainen mutta virkeä, huomaamaton, mutta aina valmis ja täysillä mukana kun remmistä linkku aukeaa.

Terrisuon Caol Ila – FI36588/15

https://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI36588/15

Parhaat koetulokset:

KAER M, AVO 1, Pudasjärvi 8.9.2018, 97 pistettä

KAER M, VOI 2, Kuusamo, 15.9.2019, 70 pistettä

Paras näyttelytulos (yksi näyttely käytynä)

12.7.2017, Kemijärvi, AVO ERI,AVK1,SA,PN1,SERT,VSP

Rönnmorens Kawa – FI29513/16A

https://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI29513/16

Parhaat koetulokset:

KAER F, VOI 1, Soini 3.11.2019, 92 pistettä

KAER F, VOI 2, Soini, 20.10.2019, 78 pistettä

Huomentuulet tuntureilta henkää…

(Eino Leino)
Huomentuuli on peräisin Eino Leinon runosta ”Virta venhettä vie”, jossa vääjämättä häipyvän ajan keskelle tulee usko ja luotto tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin kun huomentuulet tuntureilta henkää. Jokainen aamun sarastessa tunturi-ilmaa haistellut tietää miltä se tuntuu. Nimi merkitsee minulle myös jatkuvaa kehittymistä, huomisen tuulien haistelua.

T-pentue (2009)

Kevättalvella 2009 Sella, Könkäänvaaran Cumppani pyöräytti viisi pentua ja T-pentue syntyi. Itselleni jäi tuosta pentueesta Huomentuulen TarkkaMartta.

Narttu: Könkäänvaaran Cumppani “Sella”

FI KVA

Riistakoira 3. vuonna 2012

Lapin piirinmestari 2009

Lue lisää Sellasta: Könkäänvaaran Cumppani – Sella

Cumppani SSK:n tietokannassa: http://www.saksanseisojakerho.fi/intranet/perustiedot.php?rekisteri=FIN16853/04 

Uros: Ferhill´s Jurddas

FI KVA + MVA

Riistakoira 2. vuonna 2012
Jurddas SSK:n tietokannassa: http://www.saksanseisojakerho.fi/intranet/perustiedot.php?rekisteri=FIN29722/06