Ailee

Terrisuon Caol Ila – FI36588/15 – SSK:n tietokannassa

Vieläkö muistatte Veetin? Hyvä. Ailee on minulla juuri siksi, että minulla oli Veeti.

Terrisuon Caol Ila
Ailee kesällä 2020 kun kävimme astutusreissulla Karstulassa.

Veeti, Nardus Birko, se 90-luvulla minulla ollut uros teki minuun vaikutuksen luonteellaan. Siitä saakka seurasin Nardus-kennelin takaa Crex Chocolate Chipin takaa tulleita koiria. Ei niistä yksikään mitään maailmanmainetta niittänyt, mutta jestas niillä oli tasapainoinen luonne, ihan kuin kantanarttu Hipulla, joka Tammelinin Raija Crex-kennelistä Tuoville oli tullut.

Sittenhän minä näin, että Pronin Joanna (Raijan sisaren tytär) ja Silvennoisen Matti olivat astuttamassa Nardus Observant Olgaa. Sieltä otin sitten tyynenrauhallisen narttupennun, Aileen.

Aili on todella rauhallinen viilipytty. Mutta kun hakulupa annetaan, niin maisema vaihtuu ja latu maittaa. Koira on hyvin vaivaton pitää arjessa ja myös helppo riistatilanteissa. Se ei kuumu ja on ohjaajaa kohtaan nöyrä.

Ailee teki komeimman koesuorituksensa tähän mennessä syksyllä Pudasjärvellä 2018 napatessaan AVO 1 -palkinnon 97 pisteen arvoisella suorituksella. Se 3 pistettä lähti noudosta kun takapuoli nousi laukauksen kajahtaessa. Muuten se oli huikea päivä.

Ailee hakee jänkää myötätuuleen Pudasjärven kokeessa 2018.

”Ailin haku tapahtuu ohjaajasta sopivalla etäisyydellä, etenee hyvällä vauhdilla. Koko ajan kävellään eteenpäin on haku myötätuuleen tai vastatuuleen. Ailin myötätuulihaku on erinomaista, se hakeutuu kauas alatuuleen ja luovii itsenäisesti kohti ohjaajaa vastatuuleen.”

Kaer-ylituomari Raija Naumanen Pudasjärvi 8.9.2018, 97 p. – AVO 1

Tuossa koirassa yhdistyy aikalailla se, mitä seisojalta toivon. Rauhallinen, stressaamaton luonne, hyvä laaja haku ja helppo käsiteltävyys riistatilanteissa. Huoleton, nöyrä ja kulkeva koira.

Kesäkuussa 2020 astutin Aileen Rönnmoren Kawalla. Tuloksena putkahti maailmaan kuusi narttua ja yksi uros, joille minulla on loistavat pennunottajat. Tulevaisuus Huometuulen mailla näyttää kuulaan aurinkoiselta.

”Haku on erinomaista ja laajaa. Ottaa hillittyä ohjaamista erinomaisesti vastaan.”

KAER-ylituomari Kimmo Viinikka, Kuusamo 15.9.2019, 70 p. – VOI 2

Kuvia Aileesta