Sella

Könkäänvaaran Cumppani – FIN16853/04

Järvisen Jussin Hetaa (Habana von der Asseburg) olin seuraillut sillä silmällä tovin 2000-luvun alussa. Kun sitten kuulin, että Jussi suunnittelee pentuetta kilautin hetimiten. Sain kuin sainkin pennun Hetan ja tanskalaisen Toes Brahmsin pentueesta kevättalvella 2004. Pieni tillukka, Sella – Könkäänvaaran Cumppani saapui taloon.

Riistakoiran finaalissa 2012. Tämä Sari Penttisen ottama kuva kuvastaa Sellan olemusta hienosti. Nopea, pyytetön, kaikkensa antava koira. Henkikoirani.

Sella oli herkkä mutta tulinen koira. Herkkyydellä en tarkoita pelokkuuttaa, vaan kykyä aistia ympäristöään. Tämä näkyi erinomaisena oppimiskykynä. Sella tuntui kehittyvän jokaisella reissullamme. Tulisuus taas oli sitä, että se teki kaiken täysillä – ja loppuun saakka. Näin sinnikästä koiraa en heti muista tunteneeni. Meillä tuntui heti olevan omanlaisensa yhteys.

Raivokasta laajaa hakua. Saa seisonnan, räjähtävä nosto riekoille, hypähtää hieman perään ammuttaessa. Tiedotus oma-aloitteinen.

Jarmo Katajamaa, KAER-ylituomari, Riistakoira 2012, Muotka

Tämä pienikokoinen narttu oli hyvin varhaiskypsä. Ensimmäiset linnut sain ampua sille Muotkatuntureilta sen ollessa seitsenkuinen. Siitä saakka se toimi kuin ajatus. Jos tapahtui virhe, oli se taatusti vahinko. Tahallaan se ei pöljäillyt. Tätä riemua jatkui sen elämän loppuun saakka.

Nopeaa, riistalle pyrkivää hakua. Johtaa hyviin kiinteisiin seisontoihin, joista tehdään erinomaisia riistatöitä. Nuoresta iästään huolimatta erinomainen metsästyskoira!

Osmo Ruoho, KAER-ylituomari , Muotka 2005

Koska Sella heräsi niin nuorena ja toimi moitteettomasti, sillä käytiin myös kokeissa. Junkkarissa se sai NUO1 -palkinnon ja pääsi semifinaaliin. Heti kohta Junkkarin jälkeen se ponnisti jo Muotkalla virheettömän päivän päätteeksi voittajaluokkaan hienolla 93 pisteen tuloksella. Pidimme tämän jälkeen tarkoituksella välivuoden, joka oli virhe. Ei siksi, että koira olisi huonontunut, vaan koska lintukanta romahti.

Meillä oli yhteys, täydellinen luotto toisiimme.

 RK-finaali: esittää finaalissa päivän parasta hakua, jota on nautinnollista katsoa

Jouni Kilpimaa, Riistakoiran ylituomari 2012, Muotka

Seurasi kolme todella köyhää vuotta 2007-2009. Kemijärven piirinmestaruuskokeissa se sitten tapahtui – Sella sai VOI1 palkinnon, voitti piirinmestaruuden ja sai myös ”Itäkairan parhaan hakijan leilin” ja ”Pekkasiini vitriinin” oltuaan kokeen paras koira. Kuusamossa syksyllä 2011 se sai toisen VOI1 palkinnon ja kansainvälisen käyttökoesertifikaatin, eli CACITin. Myöhemmin syksyllä se sai vielä fasaanikokeista Lapinlahdelta kolmannen VOI1-palkinnon ja näin siitä tuli Suomen käyttövalio.

Kemijärvellä 2009 putsattiin pöytä. Lapin piirinmestaruus ja muutama muu tunnustus.

Cumppanin haku on kaikilta osin erittäin hyvää. Se on vauhdikasta, itsenäistä, maaston ja tuulen huomioivaa sekä tuloksekasta. Cumppani pitää haussa koko ajan hyvän yhteyden ja tiedottaa oma-alotteisesti. Koira tiedottaa neljästi teerille. Kahdesta saadaan riistatyö ja kaksi kertaa linnut ehtivät karata… Cumppanin kanssa metsästäminen on vaivatonta ja mukavaa. Onnittelut Lapin piirin mestarille!

Jouni Kilpimaa, Lapin piirinmestaruuskokeen ylituomari Kemijärvellä 2009

Viimeisenä jahtisyksynään vuonna 2012 Sella ylsi vielä hienoimpaan saavutukseensa voittaessaan SM-pronssia seisojien Riistakoira-kilpailussa Inarissa. Loimikin oli niin lähellä, mutta…

Riistakoiran finaalissa 2012. Oikealla näkyvä parivaljakko Kimmo ja Terttu voittivat kisan.

Sella on ehdottomasti elämäni koira – henkikoirani.

Mutta Sella on poissa. Se kuoli kesäkuun alussa 2013 syöpään. Hienoa koiraa ja ystävää on yhä kova ikävä. Maailman kiltein ja pyyteettömin koira on ikusesti sydämessäni ja näen aina sen katseen mielessäni kun suljen silmäni.

Kuvia Sellasta