Pennun huolto-ohjeet

Kattaa Huomentuulen R-mallisarjan: Raikulipoika, Runotyttö, Riistasointu, Riemumieli, Routasävel, Riiminpunoja, Rihmankiertäjä

Madotus

Pennut ja niiden emä, sekä muut pentujen kanssa päivittäin tekemisissä olevat koirat on madotettu kolmen, viiden ja seitsemän viikon iässä. Ennen kuin pentu tulee teille kotiin, on myös perheen muut koirat madotettava. Pennut on madotettu ensin kahdesti Flubenol -oraalipastalla ja kerran ruokaan liotetuilla Axilur-tableteilla. Pentu on madotettava vielä kertaalleen noin 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Tämän jälkeen madotus on hyvä tehdä kahdesti vuodessa: keväisin lumien sulettua ja syksyllä maan jäädyttyä.

Rokotukset

Pentu ja aikuinen koira on ehdottomasti rokotettava rokotusohjelman mukaisesti, vaikkei sitä tultaisi viemään kokeisiin tai näyttelyihin. Pennut ovat saaneet emän maidon mukana vasta-aineita tauteja vastaan, joten ensimmäinen rokotus on syytä tehdä vasta 12-viikon ikäisenä. Varhaisrokotus ei siis ole välttämätön. Vältä turhia kontakteja vieraisiin koiriin ennen ensimmäistä rokotusta. Huomioi, että perheen muiden koirien on ehdottomasti oltava rokotettuja ennen pennun saapumista!

Rokotusohjelma

Taulukko on Evidensia-eläinlääkäriasemien käyttämä taulukko. Lisätietoja rokotuksista saat omalta eläinlääkäriltäsi sekä Kennelliiton sivuilta.

Muuta huomioitavaa lääkityksestä

Kysy aina eläinlääkäriltäsi ohjetta koiraa lääkitessäsi tai epäillessäsi sen olevan sairas. Koiralle ei esimerkiksi voi antaa ihmisten kipulääkkeitä, sillä ne voivat olla koiralle vahingollisia.

Ruokinta 

Pennut saivat ravintonsa kolmen viikon ikään saakka vain emän maidosta. Tämän jälkeen ne ovat vähitellen siirtyneet kiinteään ruokaan. Ensimmäisellä aterialla ne söivät ihan vaan varmuuden vuoksi metsoa, mutta sen syöttäminen ei ole jatkossa päivittäin välttämätöntä. Perusruoka on koostunut Brit Care Puppy – lammasriisi kuivamuonasta, naudan jauhelihasta, AB-piimästä, vedestä sekä Pect Balans-maitohappobakteerivalmisteesta. Kuivamuona on turvotettu vedessä ja muussattu, mutta luovutusikäinen pentu pystyy jo syömään myös kiinteämpää ruokaa. Turvota ja pehmitä kuivamuonaa kuitenkin hetki ennen kuin tarjoat sen pennulle. Ruokaa kannattaa myös hieman lämmittää maistuvuuden parantamiseksi. Saat pennun mukaan pussin Brit Care -kuivamuonaa. Jos vaihdat ruuan joksikin toiseksi, tee vaihto vaiheittain lisäämällä uutta ruokaa entisen sekaan. Syötä normaalia penturuokaa, älä ns. Large Breed -ruokaa. Älä lisää ruokaan vitamiini-, kalkki- tai ravintolisiä ilman eläinlääkärin ohjetta!

Luovutusikäinen seisojanpentu syö noin 200 grammaa kyseistä penturuokaa päivässä 4-5 erässä. Huolestumiseen ei ole syytä, vaikka pentu välillä nirsoileekin ja osa ruuasta jää syömättä. Kun pentu kasvaa, seuraa ruokapussin kyljestä suosituksia ruokinnan määrästä ja vähennä ruokintakertojen määrää kolmeen, lopuksi kahteen päivässä. Seuraa pennun ulkomuotoa. Terveellä pennulla kylkiluut tuntuvat, mutta eivät näy korostuneesti. Takimmaiset kylkiluut ovat pentuna ulkonevammat, joten ne erottuvat reilummin.

Muu hoito

Tarkkaile päivittäin koiran kuntoa. Ole yhteydessä eläinlääkäriin ja kasvattajaan jos epäilet, ettei koira ole terve. Koiran kynnet on leikattava silloin tällöin. Jo pentuja koira on hyvä totuttaa siihen, että sen jalkoja ja kynsiä tutkitaan ja kosketellaan. Koskettele anturoita ja anturavälejä sekä kynsiä silloin tällöin. Kynsien leikkaamisessa on oltava varovainen eikä kynttä saa leikata liian lyhyeksi. Kasvattaja on leikannut pentujen kynnet useamman kerran pentuaikana. Tarve leikkaamiselle vähenee kun pentu kasvettuaan liikkuu ulkona enemmän. Sama totuttaminen koskee myös korvien ja suun tutkimista. Tee nämä toimet koiralle mieluisaksi.

Tarkista ja puhdista korvat aika-ajoin. Pumpulipuikolla voi puhdistaa ulommat kerrokset, mutta korvakäytävä on paras puhdistaa sormen ympärille pyöritetyllä pehmeällä paperilla.

Urospentua ei suositella nostettavaksi takajalkojen välistä, jottei laskeutumassa oleviin kiveksiin tule vaurioita, eivätkä ne pakene takaisin onteloihin. Nosta pentu etujalkojen välistä takaa toisella kädellä ja tue toisella kädellä alaselästä hännän tyvestä.

Suosituksia koulutuksesta ja liikunnasta

Pennun saavuttua uuteen kotiin ja tutustuttua uuden lauman jäseniin – niin ihmisiin kuin koiriinkin – alkaa sen kouluttaminen tavoille. Ensimmäiset pennun oppimat asiat ovat HYVÄ ja EI. Kielletyt asiat ovat aina EI ja mallikkaasta suorituksesta täytyy seurata HYVÄ ja palkkio (rapsutus, silittely, halailu – joskus makupalakin). Pentua voi tarttua määrätietoisesti niskasta ja komentaa EI, jos se tekee jotain kiellettyä. Älä ravistele pentua tai tee äkkinäisiä liikkeitä!

Järjestä pennulle oma rauhaisa paikka, jossa se voi levätä. Kun pentu nukkuu, on sen annettava levätä rauhassa. Yksinoloon pentu on syytä opettaa pikkuhijaa. Jo kasvattajan luona pennut on pyritty totuttamaan siihen, etteivät asiat ratkea huutamalla ja marmattamalla. Itse olen yksinoloa harjoitellessa aina sulkenut pennun hetkeksi johonkin sille tuttuun huoneeseen. Yleensä pentu alkaa karjumaan ja huutamaan jäätyään yksin. Älä välitä tästä, malta odottaa. Kun pentu hiljenee, mene ja hyvittele se. Päästä se pois huoneesta muiden joukkoon. Jatkossa voit kieltää huutavaa koiraa, mutta kun kiellät, ole tosissasi. Koira oppii nimittäin helposti, että lievästi negatiivinenkin huomio on parempi kuin ei huomiota lainkaan.

Metsästykseen tähtäävä koulutus alkaa myös jo pentuna. Voit kysyä lisäohjeita kasvattajalta. Mikäli en jo kuulu Saksanseisojakerhoon, kasvattaja ilmoittaa sinut jäseneksi. Ensimmäisen vuoden jäsenyyden saat ilmaiseksi. Tule myös mukaan paikallisen seisojayhdistyksen toimintaan, sieltä saatava vertaistuki ja apu on tärkeää.

Kirjoitan vielä erikseen artikkelin siitä, miten jokapäiväisessä elämässä voidaan tehdä pieniä asioita, jotka valmistavat pentua kohti metsästyskoiran työtä.

Pentu tarvitsee liikuntaa ja touhua, mutta liikunta on tarjottava pennun ehdoilla. Saksanseisoja on energinen koira ja sen ulkoiluttamiseen on varattava aikaa. Pehmeähkö alusta ja vapaa liikunta ovat hyvää liikuntaa. Huomioi kuitenkin mitä metsästyslaki sanoo koiran irtipidosta. Kun pentu väsähtää, on sen annettava levätä. Portaiden kiipeäminen ei ole pennulle hyväksi. Kanna se pidemmät porrasvälit. Älä juoksuta koiraa polkypyörällä sen ollessa alle vuoden ikäinen. Kevyttä ravia pehmeällä pinnalla voitte mennä ja näin treenata pyörän kanssa ulkoilua. Kovempia vetoharjoituksia (esim. suksilla tai polkupyörällä) ei pidä tehdä nenen kuin koira on 1,5 vuoden ikäinen.

Omistajailmoitus

Olen rekisteröinyt pennut Kennelliittoon. Rekisteripapereiden saavuttua toimitan ne pennun omistajalle. Kun saat koirasi paperit, irrota niistä “omistajailmoitus”, täytä siihen yhteystietosi ja lähetä se Kennelliittoon. Omistajailmoituksen voi tehdä myös kennelliiton sivuilla Omakoira-palvelussa. Näin sinusta tulee koiran omistaja myös Kennelliiton rekisteritietoihin. 

Huomentuulen kennel on alun perin lähtöisin Eino Leinon runosta “Virta venhettä vie”, jossa vääjäämättä häipyvän ajan keskelle tulee usko ja luotto tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin kun huomentuulet tuntureilta henkää. Jokanen aamun sarastaessa tunturi-ilmaa haistellut tietää miltä se tuntuu. Nimi merkitsee minulle myös jatkuvaa kehittymistä, huomisen tuulien haistelua.

Mukavaa pentuaikaa ja muistorikkaita vuosia maailman parhaan ja pyyteettömimmän ystävän, saksanseisojan kanssa!

Porokummussa 30.9.
Petteri Nissinen, Huomentuulen isäntä